KRISTIANSAND: Pasientombudet i Vest-Agder, Gunhild Solberg, slo alarm om sykehjemslegedekningen i Fædrelandsvennen lørdag 10. mars. Etter oppslaget fikk hun en rekke henvendelser fra beboere og pårørende som hadde opplevd dramatiske konsekvenser av manglende legedekning. Et av eksemplene var dette:

— En gammel kvinne ved et av byens sykehjem hadde falt på glatta, og skadet seg. Først etter fem dager kom det lege til sykehjemmet. Legen sendte henne til røntgenundersøkelse. Undersøkelsene avslørte to brudd, ett i hofta og ett i armen, forteller Solberg.

Erstatning

Hun har innledet samarbeid med familien, for å vurdere krav om erstatning.

Siden 2006 har legedekningen på sykehjem i Kristiansand bare økt med 72 sekunder per beboer i uka.

— Det har helt sikkert fått konsekvenser for liv og helse på en eller annen måte, sier leder av helse- og sosialstyret, Tor S. Utsogn (Frp).

I juni 2007 krevde helsedirektoratet at alle kommuner i Norge skulle utarbeide en lokal norm for dekning av leger på sykehjem. I Kristiansand ble både en norm og en lokal instruks for sykehjemsleger utarbeidet - men aldri vedtatt.

72 sekunder

I forslaget slo kommunelege Vegard Vige fast at man i 2006 hadde 0,21 legetimer per beboer i langtids-sykehjem. Ut fra føringer fra direktoratet ble det foreslått at 0,37 skulle være normen. I dag er den faktiske legedekningen på 0,23 timer per uke per beboer. Det vil si 72 sekunder mer på seks år, i følge beregninger Utsogn har gjort.

Legeforeningen har utarbeidet en standardnorm som anbefaler at det skal være 0,41 timers legedekning. Det innebærer at dekningen i Kristiansand er på bare halvparten av den normen.

Legedekningen beregnes ut fra antall timer legen har tilgjengelig per uke per beboer på sykehjemmet. Ettersom de forskjellige sykehjemmenes bebos av mennesker med forskjellige behov, er det ikke laget knallharde retningslinjer, bare normer.

Ingen norm

— Jeg spurte Vige om kommunen hadde en lokal norm. Det svarte han ja til. Men så viste det seg at denne normen aldri er blitt vedtatt, sier Utsogn.

Helse og sosialdirektør Lars Dahlen sier imidlertid at normens mål er brukt i arbeidet med å utvide legedekningen.

Utsogn kan dokumentere at politikerne i 2008 ble lovet at en sak om sykehjemsplan skulle ta for seg blant annet legedekningen, men den ble aldri sendt til politikerne.

— Riktignok har helse- og sosialdirektør Lars Dahlen hvert eneste år poengtert behovet for mer penger til sykehjemsleger. Men vi har aldri fått behovet så konkret beskrevet som det skulle vært i sykehjemsplanen. Dermed har politikerne ikke kunnet ta stilling til sykehjemslegedekningen, og dermed ikke sikret det politiske fokus i de foregående politiske regimene i byensom må til for å bevilge mer penger, sier Utsogn.

Tirsdag ble saken behandlet i helse og sosialstyret, som vedtok å få satt i gang arbeidet med å få vedtatt en lokal norm for dekning av sykehjemsleger.