FARSUND: Framvaren i Vest-Agder blir nå foreslått vernet som marine verneområder. De andre er Saltstraumen, rike korallrev i Trondheimsfjorden og fjordarmen .

Direktoratet for naturforvaltning (DN) mener at Framvaren i Farsund kommune, Saltstraumen i Nordland, Tauterryggen (tidligere kalt Tautraryggen) i Nord-Trøndelag har så spesielle naturkvaliteter at områdene bør vernes etter naturmangfoldloven. Forslaget er nylig sendt til Miljøverndepartementet.

«Områdene har naturverdier som gjør at de vurderes som nasjonalt verneverdige, og har også kvaliteter som gjør at de fremstår som spesielle i internasjonal sammenheng», skriver DN i sin tilråding til departementet.

Framvaren er en 8,5 kilometer lang fjordarm innerst i en grein av Lyngdalsfjorden. Det spesielle er at Framvaren har oksygenfritt sjøvann i bunnsjiktet og ekstremt høy konsentrasjon av hydrogensulfid. DN skriver at fjorden «regnes som unik i global sammenheng når det gjelder muligheten til å studere biologiske og kjemiske prosesser knyttet til dannelse av bergarter». Bunnsedimentene er upåvirket av dyr og planter.

Den helt spesielle vannkvaliteten skyldes at innløpet til den 184 meter dype fjorden er smalt og bare 2 meter dypt. Dette innebærer begrenset tidevannsutveksling og et svært høyt innhold av sulfid i dypbassenget. Det oksygenfrie vannet når opp til cirka 15 meter under overflaten. Svovelbakterier lever i overgangen mellom sulfidholdig vann og det øvre vannlaget med oksygen. Disse bakteriene gir vannet purpurfarge.