LYKKELIGE: Hele familien Fasseland samlet hjemme i Mandal. Pappa Morten, mamma Gerda, storebror Roy og lillesøster Runa. Foto: Ronny Blix
VILLE UT: Lille Runa på mammas fang like etter fødselen i bilen. Foto: Privat

KRISTIANSAND: – Dette hadde jeg aldri drømt om. Vårt første barn kom også raskt, men denne gangen gikk det i rakettfart, sier mandalskvinnen Gerda Fasseland som ble jordmor til sitt eget barn.

Ved 10-tiden onsdag formiddag kjente Gerda Fasseland at fødselen kanskje var i gang. Hun ville imidlertid ikke forstyrre mannen som var på jobb før hun var helt sikker på at tiden var inne. Etter et par timer senere våget hun ikke å vente lengre, og ringte mannen som var på arbeid i Spangereid i Lindesnes 30 kilometer unna.

LYKKELIGE: Hele familien Fasseland samlet hjemme i Mandal. Pappa Morten, mamma Gerda, storebror Roy og lillesøster Runa. Foto: Ronny Blix

Ektemannen Morten Fasseland kjørte så fort han kunne, men det var mye trafikk. På turen østover til sykehuset i Kristiansand var han i løpende telefonkontakt med sykehuset. Han hadde likevel aldri forestilt seg at bilen skulle fungere som fødestue, og det bare 1500 meter før de var framme ved sykehuset.

Vannet gikk

– Jeg kjente at det presset ganske mye, og at lille Runa ville ut. Da vannet gikk og riene ble kraftige, hadde jeg ikke noe annet valgt enn å få av meg buksen og plante beina godt opp i setet. Da hodet kom ut, bøyde jeg meg framover for å ta imot. Det hele gikk så fort at jeg ikke rakk å kjenne noen fødselssmerter, sier Gerda Fasseland.

Stor trafikk

VILLE UT: Lille Runa på mammas fang like etter fødselen i bilen. Foto: Privat

Sjåfør og barnefar forteller at det var svært mye trafikk på veien, og at han ikke hadde noen muligheter til å stoppe.– Da de kjørte inn i Baneheitunnelen, så jeg at babyens hode var på vei ut, sier Morten Fasseland.

Da de kjørte ut av tunnelen og bare hadde noen få hundre meter igjen til sykehuset, sitter morgen med sin nyfødte datter i armene.

– Alt var over nesten på sekunder, og det var bare helt utrolig å høre den nyfødte gråte. Det var den beste lyden jeg noen gang har hørt, sier faren.

På sykehuset ventet jordmor, og de sto klare med seng for å trille meg inn i fødestua for å ta imot barnet. Jeg tippet ut av bilen, og gikk smilende mot de som sto og ventet. De fikk store øyne da de så at jeg kom bærende med min nyfødte datter på armen, sier Gerda Fasseland.

Stolt av kona

– Da jeg hadde parkert bilen og kom inn på sykehuset, var Gerda mest bekymret for hvordan det var gått med setet i bilen, ler ektemannen.

Han sier han er utrolig imponert over kona.

Paret forteller at de har fått tilbud fra sykehuset om hjelp hvis vi følte at fødselen ble traumatisk for dem. Det takket de nei til, men ved en senere anledning vil de prøve å komme seg av gårde tidligere.

– Flinke foreldre

Jordmor Leena Lohiniva var på vei ut av sykehuset for å møte paret i ambulanse, da de kom kjørende inn på gårdsplassen.

– Det var flinke foreldre, og fødselen så jo ut til å ha gått veldig bra. Det skjer med jevne mellomrom at fødende ikke rekker fram. Dersom det er tid sender vi da gjerne ut en ambulanse med jordmor om bord, men i dette tilfellet kom de oss altså i forkjøpet sier Leena Lohiniva.

Jordmor Eirin Møllen sier fødsler som kommer raskt ofte skjer uten komplikasjoner.

– Når en ikke rekker fram til sykehus, er det viktigste å få barnet til å skrike og varme det inntil kroppen sin, sier Eirin Møllen.