KRISTIANSAND: Underskuddet på Kvinneklinikken blir større fordi lege Marita Lomheim har barselpermisjon.

— Dette er fryktelig frustrerende. Jeg får nesten en slags skyldfølelse, sier Lomheim, som likevel koser seg med seks uker gamle Ylva Sofie.

I flere år har barselpermisjonene ved Kvinneklinikken ved Sørlandet sykehus bidratt til at den er en versting-avdeling når det gjelder budsjettsprekker. Senest i sykehusets tertialrapport hadde Kvinneklinikken 4,4 millioner kroner i manko på budsjettbalanse. Konsekvensen er at avdelingen og sykehuset må kutte i aktiviteten overfor pasientene.

KOSTELIG: Mamma Marita Lomheim føler det nesten som en personlig belastning når hun tar ut barselpermisjon for å stelle Ylva Sofie - og bidrar til underskuddet ved Kvinneklinkken. Foto: Kjartan Bjelland

Sykemeldinger

Lomheim er en av 16 kvinnelige leger på avdelingen, hvor det bare jobber fire mannlige leger. De siste årene har det i gjennomsnitt vært tre kvinner kontinuerlig i barselpermisjon. I tillegg har det vært et ganske høyt antall sykemeldinger, fremgår det av tertialrapporten.

Nav dekker bare seks ganger grunnbeløpet i folketrygden, for tiden 511.000 kroner. Men Legeforeningen har en tariffavtale som sikrer at ikke de skal gå ned i inntekt under barselpermisjonen.

Halv million

— Sykehuset dekker forskjellen mellom det Nav refunderer og kvinnenes lønn, og det utgjør en halv million kroner per årsverk, sier organisasjonsdirektør Nina Føreland ved Sørlandet sykehus.

Dette er penger sykehuset må ta av den vanlige driften. Det er ikke anledning til å budsjettere med barnefødsler, og dermed må sykehuset kutte på andre områder for å få budsjett i balanse.

— Dette rammer Kvinneklinikken spesielt siden vi har så mange kvinnelige leger, sier avdelingsleder Aud Garmann Askevold ved Kvinneklinikken.

Frustrasjon

Som foretakstillitsvalgt for Yngre Legers Forening har Lomheim også sett problemet fra et annet perspektiv: Det blir et slags likestillingsproblem, siden menn ikke føder barn, og dersom de tar permisjon, er det som regel kortere enn kvinner. Men det bør ikke føre til økte utgifter for verken kvinnen selv eller den enkelte avdeling, at høytlønte kvinner får barn.

I det daglige arbeidet har hun sett problemene avdelingen har hatt med å få bemanningskabalene til å gå opp. Og hun skulle ønske at hun kunne slippe skyldfølelsen av at hun rammer avdelingen med å ta permisjon.

— Men det ville jo ikke vært riktig at vi kvinner skulle gå ned i lønn under barselpermisjonen, når ikke menn må, sier hun.

I tillegg til gapet mellom lønn og Nav-refusjonen, er det også underskudd på gynekologer i Norge. Føreland opplyser at hun ofte opplever at sykehuset ikke får søkere på de utlyste overvikariatene. Og da må sykehuset ut i det private markedet, blant annet gjennom bemanningsbyråer, som er dyrere enn vanlige vikariater.

Noen ganger går ikke det heller, og da må de som er igjen på avdelingen dekke opp de tomme vaktene gjennom ekstraarbeid.

— Det fører til at vi må redusere innsatsen på poliklinikken på dagtid, og dermed mister sykehuset inntekter derfra, sier Føreland. I tillegg fører ekstraarbeidet til belastninger som gir høyere sykefravær.

Føreland understreker at hun er veldig glad for at kvinner får barn, også de høytlønte. Men hun skulle ønske seg jevnere kjønnsfordeling:

— Vi ansetter de gynekologene som har best kvalifikasjoner. Men i tillegg til at det er for få gynekologer, er det for få mannlige gynekologer, sier Føreland.

- Barselpermisjonen må fordeles

Regiondirektør Siri Mathiesen portrett. Foto: Torstein Øen

Regiondirektør Siri Mathiesen i NHO mener problemene på Kvinneklinikken er et sentralt argument for å fordele mer av barselpermisjonen på far— NHO kjemper for en tredeling av barselpermisjonen, og da kan foreldrene fordele dette mellom seg, blant annet slik at far tar en større del, sier Mathiesen.

Hun peker på at dette er et problem for mange kvinner i høytlønte yrker, som kan bli oppfattet som en mindre attraktiv medarbeider å ansette på grunn av utgiftene til barselpermisjon.

— For arbeidsgiver skal det ikke være vesentlig dyrere å ansette en kvinne i forhold til en mann, sier hun.

— Betyr dette at mor skal ta kortere barselpermisjon for å redusere arbeidsgivers utgifter?

— Tidligere var det bare mor som tok barselpermisjon, så kom far og det er det vi vil utvide, seir Mathiesen.