KRISTIANSAND: — Hva er Aball1?

— Et Aball1-sett består av25 rød og 25 blå baller. På hver av ballene er det ett tatt og én bokstav, som gjør at det kan lages ulike øvelser som innebærer fysisk aktivitet slik som bevegelse, men også læring i form av å bokstavere og lage ord, for eksempel kryssord og ulike tallkombinasjoner.

— Hvilke erfaringer er gjort etter vårens gjennomføring?

— De som har møtt opp og deltatt har hatt det flott sammen. Det er en aktivitet for alle. Hensikten er å få deltakerne aktive på sitt nivå.

— Blir prosjektet videreført?

— Aktiviteten i Tresse fortsetter til høsten. I tillegg skal vi avholde aktivitetsdag for psykisk utviklingshemmede.

De fire H-er

— Beskriv 4H.

— Det er en barne- og ungdomsorganisasjon. De fire H-ene representerer god Helse, klart Hode, varmt Hjerte og flinke Hender. Det er under "god helse" dette folkehelsetiltaket hører hjemme.

— Hvordan er rekrutteringen?

— I Vest Agder har vi 20 4H-klubber, der fem er i Kristiansand kommune. De 2 siste årene har det vært en liten nedgang, men vi merker nå en økende interesse.

— Du har vært ansatt i 12 år. Hvordan har det vært?

— Det er fantastisk å arbeide med barn og unge, se gleden og kreativiteten, uten konkurranseaspekt og at alle kan være med på sitt nivå. Og det er gøy å jobbe med voksne også, som coach, på landsbasis.

— Hva gjorde du tidligere?

— Da jobbet jeg i HMS-seksjonen i fylkeskommunen, med blant annet kommunikasjon, konflikter og megling.

— Hvordan begynte du selv i 4H?

— Jeg var ikke medlem selv som ung, men har tidligere ledet Blekkulf Miljødetektiver. Her vokste min interesse for miljø og friluftsliv.

Medlemsstyrt organisasjon

— Andre aktiviteter?

— 4H er medlemsstyrt; medlemmene bestemmer, de voksne er rådgivere. Vi ansatte arrangererkurs og opplæring samt leirer. Vi er privilegert som har mange frivillige som legger ned et stort arbeid, med et smil. Vi har et godt voksenmiljø i 4H.

— Hvor er neste leir?

— Aspirantleiren på Evje i august, parallelt med Landbrukets Dag.

— Hva gjør du på fritiden?

— Jeg løper, sykler, er sosialt aktiv og drar så ofte jeg kan til sommerhus i Danmark sammen med min mann. Er vi heldige, får vi besøk av barn, svigerbarn, familie og venner.