TVEDESTRAND: — Når et slikt kjøretøy kommer for dagen, så vil det ofte la seg gjøre å avdekke om det er snakk om svindel eller ikke. Personer som dumper biler i sjøen gjør jo nettopp det fordi de ikke tror at svindelen skal bli oppdaget, sier Moland til Fædrelandsvennen.

Politiet fikk tips

Det var mandag at forsikringsselskapet Storebrand hevet bilen på bildet opp fra Storetjenn på Holt i Tvedestrand. Moland opplyser at hevingsoperasjonen kom i stand etter et tips til politiet.

— Politiet hadde fått en henvendelse. Tipset ble sammenholdt med opplysninger fra forsikringsselskapet. På grunnlag av dette ble det besluttet å hyre et selskap for å hente opp kjøretøyet, sier Moland.Politiet er allerede godt i gang med å etterforske saken. Moland opplyser at politiet har kontakt med informanter.

Sjekker avvik

— Det første vi gjør er å finne identiteten til den som eier bilen. Deretter vil vi se på opplysninger som er gitt til forsikringsselskapet og sammenholde disse med opplysningene i anmeldelsene. Så blir det å se om det er avvik mellom funn på kjøretøyet og det som er oppgitt av opplysninger fra eier. Hva vi i detalj kikker etter vil jeg ikke gå nærmere inn på, sier lensmannen.

Moland håper at funn av dumpede biler kan ha preventiv effekt og virke avskrekkende på personer som vurderer å svindle forsikringsselskapet.

Lønnsomt

— Å hente opp slike biler kan være nokså kostbart, men i det lange løp kan det være lønnsomt ved at det virker avskrekkende å bli tatt, sier Moland.

Mandag ble det også funnet en båt på bunnen av Storetjenn. Den viser seg å tilhøre en skole og har trolig gått ned av naturlige årsaker.

— Den har trolig blitt overfylt av vann. Nå er den levert tilbake til skolen av forsikringsselskapet, opplyser lensmannen.