KRISTIANSAND : — Jeg har en stor utfordring, som det regjeringsoppnevnte Sørlandsutvalget bør se på nå i innspurten før de legger fram sin innstilling i Arendal 9. august. Skal Agder omstilles og utvikles, bør vi bli en foregangsregion for "Livslang læring", altså videre- og etterutdanning, sier Holmelid, som er stortingsrepresentant for Vest-Agder.

LIVSLANG LÆRING: SVs Alf Holmelid har innspill til Sørlandsutvalget, men kom for sent denne gang. Foto: Lars Hoen

Foreslår skattefradrag

Han minner om at både NHO og LO på nasjonalt hold ønsker økt fokus på omstilling og etterutdanning. Lokalt har Node brakt saken om etterutdanning på bane.

— Jeg tenker at bedrifter kan få skattefradrag for å sende ansatte på videreutdanning. Vi må få til samarbeid mellom næringsliv, UiA og offentlige myndigheter. Fremtiden handler om kompetanse. Vi er teknologiregionen. "Livslang læring" blir helt sentralt for å møte fremtiden. Agder bør bli pilotlandsdel, sier Holmelid.

Men det viser seg at det er altfor sent å komme med innspill til det store Sørlandsutvalget som næringsminister Trond Giske og kommunalminister Liv Signe Navarsete opprettet i august 2011. ## Ferdig for lenge siden

Utvalgsleder, Uia-rektor Torunn Lauvdal, opplyser at utvalgets 14 medlemmer hadde sitt siste møte i juni. Rapporten er skrevet og boken lukket. Den åpnes ikke igjen før 9. august når statsrådene skal få overlevert utvalgets arbeid.

— Holmelid har viktige poenger, og vi tar selvsagt opp omstilling, innovasjon og kompetanse i Sørlandsutvalget. Men statsrådene skal ha våre konklusjoner først. Jeg kan ikke lekke noe fra et offentlig utvalg, sier leder Torunn Lauvdal.

— Har dere mange spennende konklusjoner?

— Vi har en del konkrete forslag. Vi er spente både på reaksjoner fra sentralt hold og på debatten lokalt når vi legger fram våre konklusjoner og anbefalinger for hvordan Sørlandet kan møte fremtiden. Men hva de er, kan jeg ikke altså ikke si.

Opptatt av delregioner

— Har arbeidet i utvalget vært lett eller vanskelig?

— Det er mange utfordringer på Sørlandet, og ikke minst i delregioner på Sørlandet. Dette har vært krevende å ta tak i, men vi prøver så godt vi kan å komme med løsninger og konkrete forslag til veier å gå, sier Lauvdal.