VALLE: Sola steiker fra en knallblå himmel. Selv her oppe på Kyreli nord for Bjørnevatn i Valle, 850 meter over havet, viser gradestokken 27 grader i skyggen.

Ute på Kyrelitjønn vaker småørreten tett, helt inntil den vesle båten med far og sønn Hallvard og Olav Rygnestad ombord. Det glitrer i vanndråper og blinker fra småørreter i garnene som de drar over ripa. Oppe ved stølen venter Gunhild Rygnestad og Maria Heyerdal med skarpslipte kniver, vekt og måleband. Småørreten som bæres opp fra vannet skal registreres, hver og en. Det er fiskekultivering de driver med.

Overbefolket

— For to dager siden fikk vi 160 ørreter i garna i løpet av natta, i går 80 og nå ser det ut til at vi får 50, 60, sier en fornøyd Olav.

Som så mange andre fjellvann i Setesdalsheiene er Kyrelitjønn overbefolket av ørret. I lang tid etter at vannene ble kalket tilbake igjen ble det fisket for lite med garn. Nå satses det stort på å bruke fiskekortmidler til å gjøre disse vannene til gode vann for stangfiskeren.

— Men jeg har da tatt fisk på kiloen her, minnes Hallvard.

GØY: Gøy å renske fisken, synes 13 år gamle Maria Heyerdal som stortrives på Kyrelistøylen i Valle austhei sammen med søskenbarn og onkel. Foto: Johs. Bjørkeli

Topp sommerjobb— Kjempefin sommerjobb, sier Olav. De unge får lønn for strevet, penger på kontoen. Det er en jobb. Først skal de finmaskede garna ut, så tas opp og deretter skal hver eneste ørret måles, veis og registreres.

— Hva gjør dere med all fisken?

— De minste graver vi ned, noen tar vi med hjem til katten heime på Rygnestad og de på 200 gram spiser vi, sier Gunhild med et bredt og fornøyd smil.

Sannelig har de det gode liv på stølen der nuter og heier omkranser det vesle vannet med den vakende ørreten.