Da hadde hun blitt værende i Kristiansand.

Stavanger mangler 123 førskolelærere, og sliter også med å få tak i nok sykepleiere.

I februar bestemte derfor formannskapet å bruke 25 millioner til innkjøp av ti borettslagsleiligheter til bruk i rekrutteringen.

7000 kroner

Ena Khao er den første som har flyttet inn i en av disse leilighetene. Fornøyd viser hun fram en lys, fin nyoppusset 70 kvadratmeter stor leilighet på Stokka: Nytt kjøkken, nytt bad, nye hvitevarer, nymalte vegger. Gang, bod, soverom og stue med utsikt og terrasse rett ut i det grønne.

7000 kroner måneden er det Ena og mannen må betale. Vanlig pris for en slik borettsleilighet er 12.000 kroner.

— 7000, det er tusen kroner billigere enn studenthybelen min i Kristiansand, sier hun til Aftenbladet.

"I trygge hender"

Her er historien om hvordan hun fikk tilbudet: Det var på "arbeidslivsdagen" på Universitetet i Agder i januar. Oslo, Kristiansand og mange andre kommuner var der og forsøkte å rekruttere nyutdanna førskolelærere.

Men det var Marianne Aamodt fra Stavanger som gjorde best inntrykk:

— Hun var så imøtekommende, smilende, engasjert og tok seg god tid. Hun gav meg hennes e-postadresse og telefonnummer, fortalte om byen og ga meg brosjyrer fra ulike barnehager. Der følte jeg meg i trygge hender. De andre bare stakk til deg en brosjyre i hånda i forbifarten, forteller Ena Khao.

Hun fikk lyst til å flytte til Stavanger, og gikk hjem og snakket med mannen.

Fikk prissjokk

— Han syntes det virket spennende, men hva med leilighet? Det var vår store bekymring. Vi gikk inn på finn.no. Da fikk vi sjokk: Det kostet mellom 12.000 og 16.000 for leiligheter på 30 - 50 kvadratmeter i Stavanger. Det var helt utelukket for oss. Jeg var nyutdannet med studielån. Han hadde butikkjobb. Vi har også billån, og da vi giftet oss i fjor, tok vi opp forbrukslån. I fjor søkte vi faktisk boliglån, men fikk avslag. Vi utvidet søket til Sandnes, Ålgård, Bryne, men det var framdeles dyrt; 10.000-11.000 kroner for 60 - 70 kvadratmeter.

Kort tid etterpå fikk Ena ny e-post fra Marianne Aamodt: "Jeg lurer på hva jeg kan hjelpe dere med", skrev hun blant annet.

— Jeg svarte at jeg hadde veldig, veldig lyst, men at det dessverre ville bli for dyrt og vanskelig å få leilighet.

Ordnet alt

— Da fikk jeg ny mail fra Marianne der hun fortalte at kommunen skulle kjøpe inn ti leiligheter, og hvis jeg skyndet meg å søke, kunne en av dem bli min. Et annet alternativ var 40.000 kroner i etableringstilskudd, forteller Khao videre.

Hun og mannen foretrakk det første. Da slapp de stresset med å lete og gå på visninger. Kommunen ordnet alt.

— Marianne fulgte oss opp hele tiden. Hun har tatt seg tid, vært tilgjengelig, brydd seg om både meg og mannen min. Vi hadde ikke vært her uten henne. Vi hadde ikke klart alt uten. Jeg kan ikke få sagt hvor takknemlige vi er. Det har vært som å ha en god tante i Stavanger!

Drømmebarnehagen

Mannen fikk jobb på Hennes & Mauritz, og Ena fikk jobb i "drømmebarnehagen": Jåttå.

— Jo mer jeg leste i årsplanen deres, jo mer enig ble jeg. De var opptatt av akkurat det samme som meg: At barna skal bli sett. Trygghet for ungene og personalet. Egen dramasal, jeg har drama hovedfag. For meg som nyutdannet er det også godt å kunne komme til en barnehage med mange kvalifiserte fagfolk, slik at jeg har noen å lene meg på, forteller hun.

Lønna som nyutdannet pedagogisk leder er hun også fornøyd med: 391.000 kroner, det er 41.000 kroner mer i året enn i Kristiansand.

Etter ett år kan Khao enten fortsette å leie, men da til full pris, eller kjøpe bolig selv.

— Vi har mest lyst til å kjøpe. Med to lønninger og en husleie på 7000 kroner kan vi spare 2000 kroner i måneden, så det skal vi klare! smiler Khao.