LILLESAND: For andre gang i sommer har Arbeidstilsynet fått hjelp av Kystvakten for å aksjonere mot brudd på arbeidsmiljøloven i de mest populære hytteområdene på Sørlandet.

Razziaen i Lillesand-skjærgården onsdag resulterte i til sammen 25 tilsyn og 30 pålegg mot hyttebyggere for brudd på arbeidsmiljøloven. Ved tre prosjekter i Blindleia ble det krevd arbeidsstans fordi arbeid på tak ikke var sikret.

Måtte ned av taket

— Det innebærer at arbeidet var så farlig at det var fare for liv og helse, sier Alf Helgeland, overingeniør i Arbeidstilsynet.

Arbeiderne ble beordret ned av taket. Før arbeidet kan begynne igjen må det dokumenteres at det er iverksatt sikringstiltak.

— Dette er noe vi ser alvorlig på. Hyttene i skjærgården legger ofte ulendt til, og hvis ulykken er ute er det lang vei til sykehus, sier Helgeland.

Manglet dokumentasjon

Mange av påleggene i Lillesand gjaldt nettopp dårlig sikring av arbeid. Dessuten ble det slått ned på dårlig vedlikehold av utstyr.

Ved et større prosjekt i Blindleia ble det avdekket at maskinene som ble brukt, manglet godkjenning. Arbeiderne hadde heller ikke nødvendige sertifikater.

— Denne saken arbeider vi videre med. Skatteetaten og politiet vil også gjøre sine undersøkelser, sier Alf Helgeland i Arbeidstilsynet.

Tidligere i juni ble det aksjonert i Søgne, Kristiansand og Lillesand. 42 tilsyn ga hele 46 pålegg etter brudd på arbeidsmiljøloven av ulike alvorlighetsgrad