— Nedleggelsen av FM-nettet betyr også at det åpner seg et stort marked for digitale radioer, sier markedssjef i det norske firmaet TT Micro, Tom Vedvik.

De har solgt over 100.000 av sin Supersound-modell de siste tre årene. Under merkenavnet Pinell akter TT Micro å kapre markedsandeler i et digitalradiomarked som økte med 60 prosent i 2012, målt i antall solgte enheter.

- Vi har investert over 1 million kroner i utviklingen av en ny og DAB+ kompatibel reiseradio som vi håper og tror kan gjøre det godt også i andre europeiske markeder etter hvert som flere land vedtar FM-slukking, sier Vedvik.

Og det var nettopp salget av digitale reiseradioer som økte mest i fjor, med en tidobling fra 8 til 80.000 radioer. Et antall stiftelsen Elektronikkbransjen tror vil øke med 100.000 mottagere i 2014. ## Flinkere til å innformere

— Forhandlerne er blitt flinkere til å informere om overgangen til digitalradio, og vi forventer at andelen digitalradioer vil fortsette å øke frem mot slukkingen i 2017, sier informasjonssjef i stiftelsen Elektronikkbransjen, Marte Ottemo.

Digitalradio er mer enn DAB. Det finnes radio-apper som lar deg strømme tusenvis av nettradiokanaler til smartmobilen via mobilnettet eller trådløst nett. Men ikke glem at radiostrømming i mobilnettet generer datatrafikk. Det koster penger.

Ifølge Netcom tilsvarer 1 GB ca 17 timer med NRK-radio. Og nei, det finnes enn så lenge ikke smartmobiler i det norske markedet med innebygget DAB-mottaker.

NB! FM-slukking i 2017 forutsetter at slukkevilkårene oppfylles innen 1. januar 2015. Gjør de ikke det vil slukkingen først finne sted i 2019. ## Tre gode radioer

Skal du nyte sommerradio på stranden eller terrassen? Vi har testet tre digitale reiseradioer som alle har sine styrker og svakheter:

Geneva World radio

Geneva-Sound-System-World-Radio-XRbNKqHZf0.jpg Foto: Geneva

Funksjoner: FM, DAB(+), analog lyd inn, blåtann.

Veil. pris: 2595 kr

Karakter: 5/6

Genevas såkalte verdensradio både føles og ser betydelig dyrere ut enn Pinell Go og Tivoli Dab+. Det er den ikke, men større er den. Det er mer enn utseendet som er lekkert. Lyden er tiltalende, fint oppløst og glassklar som den er. Her er det sågar antydning til litt bass.

Tegnruten er langt fra like imponerende med sin dårlige innsynsvinkel, volumkontrollen er litt slapp i fisken og skarp i kanten, og det er litt for lett å komme ufrivillig nær de trykkfølsomme inngangsvelgerne. Batterikapasiteten tar heller ikke pusten fra noen. Stort pluss for enkel blåtann-tilkobling. Fås i flere farger.

Tivoli Audio Pal+

TivoliPal-rQUJVC9TDT.jpg Foto: Tivoli Audio

Funksjoner: FM, DAB(+), analog lyd inn/ut

Veil. pris: 2495 kr

Karakter: 5/6

Med Pal+ viderefører Tivoli Audio sin velkjente design— og lydfilosofi. Det vil si firskåren av utseende og med en lydsignatur som heller mot det varme. En aning pågående i diskanten, men desto tydeligere i målet. Den er god på radiomottak, og tegnruten er forholdsvis stor og lesbar.

Vi er ikke like begeistret for multifunksjonshjulet på toppen. Her er det fort gjort å trykke feil, og radioen trives følgelig best med den medfølgende fjernkontrollen. Småstiv pris, og batterikapasiteten kan ikke måle seg med Pinell Go. Fås i flere farger.

Pinell Go

PinellGO_RedAngleLeft_Web-5Z5hO0hWAl.jpg Foto: Pinell

Funksjoner: FM, DAB(+), analog lyd inn/ut

Veil. pris: 1799 kr

Karakter: 5/6

Pinell Go er en kompakt og veldreid liten reiseradio hakket mindre enn Tivoli Pal+. Volumhjulet på toppen er godt å skru på, og radioen er befriende enkel å betjene. Batterilevetiden på rundt 24 timer er klasseledende og vi liker at eksterne lydkilder, som for eksempel mobil, aktiviseres automatisk.

Mange skulle nok gjerne sett at tegnruten var hakket større og mer lesbar. Lydmessig er den litt lukket og grå i toppen og har ikke samme oppløsning som Tivoli Pal+ og spesielt Geneva World radio. Den spiller relativt høyt og lydkvaliteten er mer enn grei nok for de fleste. Fås i flere farger.

NB! De opgitte prisene er veiledende, men her kan det fort være hundrelapper å spare på å gjøre et prissøk. Spesielt Tivolis Pal+ har vi sett flere gode tilbud på den siste tiden.