Hva blir den første Agder-saken du går i gang med hvis du blir gjenvalgt til Stortinget?

— Jeg har 25 punkter på en liste, men vi må penger til å utrede nytt fengsel og penger til Vitensenteret i Arendal inn i neste statsbudsjett.

Er det et problem at kvinner i Agder ikke er mer aktive i yrkeslivet?

UTSATT: Kjell Ingolf Ropstad sitter i dag på utjevningsmandat på Stortinget. Gjenvalg er høyst usikkert, men Ropstad har allerede en 25-punktliste over saker han vil gripe fatt i. Foto: Reidar Kollstad

— Problemet er at politikere setter seg til doms over andres valg. Det provoserer at noen tror de vet bedre. Folk må velge selv. Samtidig ønsker jeg å legge til rette for de som vil jobbe mer. Vi må gjøre mer for både kvinner og menn som ønsker seg tilbake til arbeidslivet eller som vil ha større stillingsbrøker. Hvor god standard trenger vi egentlig på E 39 mellom Kristiansand og Stavanger ?

— Det må i alle fall planlegges for firefelt og bygges for fremtiden. Vi har vært for dårlige til å tenke langsiktig i Norge.

Er det noen velferdsordninger som er for gode?

— Nei, jeg vil heller bedre dem. For eksempel vil jeg øke kontantstøtten.

Er det for lite eller passelig med kristendom i skolen?

— For lite. Derfor går vi til valg på å øke andelen kristendom i RLE-faget til over 50 prosent. Vi vil ha K-en tilbake i RLE-faget.

I hvilke tilfeller er private løsninger best?

— Kvaliteten er det viktigste, og private løsninger blir ofte et supplement som sikrer det. Vi har for eksempel ideelle rusinstitusjoner som ikke får lov å behandle pasienter fordi noen har et dogmatisk forhold til offentlige tilbud. Poenget er ikke offentlig, privat, men hva som virker best.

Hvem er ditt største politiske forbilde?

— William Wilberforce. Han ble valgt inn i underhuset som 21-åring i 1780. Det kristne menneskesynet forpliktet ham til en livslang kamp mot slaveriet. Han ble latterliggjort lenge, men tre dager før hans død i 1833, ble endelig slaveriet vedtatt avskaffet i Storbritannia. Han satte det viktige foran det uviktige.

Hva gruer du deg mest til hvis du blir gjenvalgt på Stortinget ?

— Rødgrønt flertall. Det er så frustrerende å se gode forslag fra opposisjonen bli stemt ned. Men jeg tror jeg slipper fire nye år med det.