KRISTIANSAND: Det fremgår av dommen fra Kristiansand tingrett at det ikke er noen uenighet om at det virkelig fant sted et samleie, men dommerne er uenige om det var en voldtekt.

Flertallet i retten, tingrettsdommer Thom Arne Hellerslia og den ene meddommen, har kommet til at kvinnen, på grunn av at hun sov eller på grunn av sterk beruselse, var ute av stand til å motsette seg handlingen.

Den andre meddommeren mener at det ut fra de strenge beviskrav som gjelder i norsk strafferett, ikke er ført tilstrekkelig bevis for at samleiet virkelig var ufrivillig.

Vorspiel og tur på byen

En rekke ungdommer var samlet til vorspiel, hvor den fornærmede jenta drakk en halv flaske brennevin. Rundt midnatt dro gjengen til byen. På et utested drakk hun ytterligere flere shots og drinker. Hun ble så full at hun sovnet.

Da ungdomsgjengen skulle hjem på natta, måtte fornærmede nærmest bæres ut i drosjen og senere inn i sin leilighet.

Døra til leiligheten ble stående åpen. Den domfelte 23-åringen kom senere på natta tilbake til fornærmede.

Troverdig forklaring

Ifølge tiltalte inviterte kvinnen til sex. Kvinnen på sin side husker knapt annet enn at hun våknet av at tiltalte hadde samleie med henne.

Flertallet i Kristiansand tingrett mener at fornærmede har forklart seg troverdig, og at hun var så beruset eller sov så dypt at hun ikke kunne motsette seg det som skjedde. Altså at det skjedde en voldtekt.

Etterforskningen og klargjøringen av saken har tatt lang tid. Det har ført til at tingretten har bestemt at fire måneder av fengselsstraffen skal gjøres betinget.

I tillegg til å sone ett år og fire måneder, må den domfelte betale 90.000 kroner i oppreisningserstatning til den fornærmede kvinnen.

TINGRETTSDOMMEREN: Thom Arne Hellerslia var som fagdommer i flertallet sammen med den ene meddommeren som domfelte 23-åringen for sex med den fulle jenta. Foto: Hallgeir Oftedal