KRISTIANSAND: — Jeg har naturligvis lagt vekk t-skjorten inntil videre.Jeg noterer at vi fikk en garanti mot barnearbeid på forhånd. Utover det viserjeg til redegjørelsen fra partiet, sier Torhild Bransdal, ordfører i Vennesla.

— Dette er en veldig lei sak, men vi vet ennå ikke hva som er faktum. Dessverre kan det se ut som de 1800 T-skjortene vi har kjøpt inn, er laget ved en fabrikk hvor barnearbeid skjer. KrF tar selvsagt sterkt avstand fra barnearbeid, sier kommunikasjonssjef i KrF, Mona Høvset, til Fædrelandsvennen.

Facebook-bilder

Det er TV2 som torsdag kommer til å sette lys på partienes etiske innkjøpsrutiner i programmet TV2 Hjelper deg. Fjernsynsstasjonen har sjekket alle partier. To bilder som ble funnet på Facebook, tydet på at KrF kan ha kjøpt t-skjorter fra en fabrikk med barnearbeidere.

— Vi har vært åpne om fabrikk og leverandør. TV2 har funnet bilder på Facebook som vi så er blitt forelagt. Med en gang vi fikk denne informasjonen, satte vi i gang arbeid for å finne ut hva som er skjedd, forteller Mona Høvset.

KrF opplyser at partiet krevde garantier om etisk handel før de kjøpte t-skjortene via en norsk leverandør. Garantien fikk de, men bildene tatt på fabrikken tyder på at den aldri skulle vært gitt.

Nektet befaring

— Leverandøren fikk etter hvert opplyst at det var bilder tatt av fabrikkeierens sønn i forbindelse med nyttårsfeiring. Det ene bildet viser imildertid mange barn rundt en haug klær. Dette ble forklart som at barna var der for å finne noe blant forkastede t-skjorter. Det fester vi ikke lit til, sier Høvset.

KrF har godt samarbeid med leverandøren, ifølge Høvset. Sammen med partiet har leverandøren de siste dagene forsøkt å få Veritas til å foreta egne undersøkelser på fabrikken i Bangladesh. Dette sa først fabrikken ja til, men nå er det kommet kontrabeskjed.

— At vi ikke kommer inn i fabrikken for å skaffe dokumentasjon, peker heller ikke i en god retning. Vi kan altså ikke helt si hva som er faktum ennå, men dette er en veldig lei sak. Vi mener vi forberedte oss godt, men vi må lære å ta enda bedre forholdsregler i fremtiden når vi kjøper utstyr, sier Høvset

Brannslokking

Fra partiet sentralt gikk det i formiddag ut epost til partifolk over hele landet. T-skjortene skal ikke brukes lenger, grunnet mistanken om at de er produsert av barn.

I en mail fra Krfs partikontor for Aust- og Vest-Agder oppfordres partifolk til å få vekk t-skjortene, som et forsøk på brannslokking. I mailen uttrykkes håp om å unngå en for stor mediesak.