KRISTIANSAND: — Jeg skjønner at det kan være en belastning å gå ut i mediene. Det burde vært unødvendig, sier Lars Dahlen til Fædrelandsvennen.

Tirsdag ettermiddag orienterte han helse- og sosialstyret om saken til kjæresteparet Richard Wold (17) og Nathalie Johansson (16).

Orienteringen var lukket for pressen, men det var allerede klart at Kristiansand kommune dekker avrusingsplass på Evangeliesenteret for Richard.

Byttet lov, fant løsning

Lørdag sto paret fram i Fædrelandsvennen med en desperat bønn om hjelp. Barnevernet kunne ikke gi dem behandlingsplass nå og ville ikke betale for plassene de selv ønsket på det private Evangeliesenteret.

Begrunnelsen fra barneverntjenesten i Kristiansand var at institusjonen ikke var godkjent til barnevernformål for ungdom under 18 år.

Mandag ble det klart at Richard Wold likevel får reise til Evangeliesenteret på kommunens regning.— Hvorfor har dere endret syn i saken?

— De vurderingene som ble gjort i forhold til barnevernloven var riktig. Men hvis en tar utgangspunkt i helse- og omsorgsloven, er det andre muligheter. Både barneverntjenesten og rustjenesten har gått igjennom dette og kommet fram til noen løsninger som jeg tror er bra ut fra den situasjonen Richard Wold er i, sier helse- og sosialdirektør Lars Dahlen.

- Lærer av alle saker

— Richard Wold og mor Jorunn Wold Tornli måtte gå ut i mediene for at de skulle bli hørt?

— Sånn skal det nødvendigvis ikke være. Det skal ikke være nødvendig med offentlig omtale for å finne løsninger. Nå er det ikke sikkert at det ikke hadde blitt en løsning på dette, selv om det ikke hadde vært en mediesak.

— Vil du nå se hvordan dere jobber i slike saker fremover?

— Vi lærer av de sakene vi jobber med. Barneverntjenesten vurderer sakene i forhold til sitt lovverk. Men vi ønsker jo å finne løsninger og gi et godt tilbud til befolkningen i Kristiansand. Det må jo ikke framstilles som om vi har andre interesser.

Dekker ikke plass til Nathalie

Nathalie Johanssen får fortsatt ikke oppfylt sitt ønske om opphold på Evangeliesesenteret.

Tirsdag ønsket ikke helse— og sosialdirektøren å gå inn på hvordan han ser på hennes sak.- Denne saken handler om to forskjellige individer og må behandles som det. Hennes sak må vurderes av fagfolk, selvfølgelig i samråd med pårørende, sier Lars Dahlen.

Lørdag anklaget Frps gruppeleder i Kristiansand, Tor S. Utsogn, kommuneadministrasjonen for å ha vært negative til å benytte private tilbud innen rusomsorgen i flere sammenhenger. Etter orienteringen fra helse- og sosialdirektøren hadde han følgende kommentar:

— Vi har forskjellige innfallsvinkler på hvilke verktøy vi kan bruke. Men til sjuende og sist er vi enige om resultatet vi vill oppnå: rusfrihet for disse ungdommene, sier han.