TOMT: Håkan Lindstedt konstanterer at vinflaska er tom, før den havner i den svarte søppelposen. Foto: Hans Jacob Brekke
SØPPEL: Tomflasker, bøtter og annet rask var skylt på land ved Blindleia i Lillesand. Foto: Hans Jacob Brekke
BADERING: En liten gul badering hadde funnet veien inn i bukta som Runar Modal fikk ansvaret for å rydde. Foto: Hans Jacob Brekke
RYDDETJENESTE: Fagarbeider Jan Olav Olsen (t.v.) i Lillesand kommune sammen med ryddeduoen Runar Modal og Håkan Lindstedt. Foto: Hans Jacob Brekke

— Det veldig mye søppel, og det er viktig at dette blir ryddet opp før sesongen starter, sier arbeidsleder Halvard Olsen i Lillesand kommune.

Kommunen deltok forrige uke deltatt i en internasjonal aksjon som kalles "Rydd en strand". I den anledning hadde skjærgårdstjenesten med seg arbeidere fra Pøbelprosjektet i Lillesand på søppeltokt i Blindleia.

Tomflasker

— Det er mye tomflasker og bokser som ligger her, og en del plastposer og annet rask, forteller Håkan Lindstedt på en liten strand ved Blindleia.

Sammen med Runar Modal fyller de søppelsekker med mistede, glemte og kastede gjenstander som bølgene har skylt i land.

Også en oppblåst, gul badering havner i posene.

— Det blir en del søppel ut av dette her, sier Modal.

Bedre på å rydde

Selv om det på enkelte festplasser bugner over av tomflasker, mener arbeidsleder Olsen at båtfolket har skjerpet seg.

BADERING: En liten gul badering hadde funnet veien inn i bukta som Runar Modal fikk ansvaret for å rydde. Foto: Hans Jacob Brekke

Han har vært i skjærgårdtjenesten siden 1995. Den gang var det omlag 90 søppeldunker plassert rundt på holmer og strender i skjærgården i Lillesand.Nå er de aller fleste fjernet.

— Disse søppeldunkene produserte bare mer forsøpling og det var mye arbeid med å tømme dem. Den søpla folk har med ut på sjøen, kan de også ta med seg i båten hjem igjen, sier han.

Det opplever Olsen også at de fleste gjør.

— Folk flest er flinkere til å rydde etter seg i skjærgården nå enn før, men søppelmengden er konstant, forteller arbeidslederen.

Langreist søppel

Noe av grunnen til dette er at store deler av det som skylles opp på holmene har reist langt.

— En del av det vi finner har kommet drivende fra England eller Danmark. Dette ser vi se blant annet på fiskekasser og plastkanner med utenlandsk merking på. Det kommer også en del fra båter som mister eller kaster ting ute på havet, sier han.

Olsen sier at de for en stund siden også fant et 25 meter langt stålrør på Ulvøya i Lillesand.

— Dette var sannsynligvis noe som kom fra en oljeplattform.

— Da vi rydda ved Grønningen fyr tidligere fant jeg en isboks fra England. De er vel glad i is der nede også, smiler Håkan Lindstedt.

Ifølge Verdens naturfond (WWF) havner ca. 6.4 milloner tonn søppel i havet hvert år på verdensbasis. Dette gjør marin forsøpling til et stort og komplisert miljøproblem. Det anslås at kun 15 prosent av avfallet skylles inn på land. Resten flyter rundt i havet eller havner på bunnen.