KRISTIANSAND: — Jeg tenkte at jeg skal stå og se på ham. Jeg skal vite hvordan han ser ut, slik at jeg kan vitne mot ham, sier Janne Hovland til Fædrelandsvennen.

På dette tidspunktet 22. juli visste hun at flere av AUF-vennene var døde. Hun fryktet at Anders Behring Breivik ville klare å stikke fra Utøya, og ville få med seg detaljer om utseendet og oppførselen hans.

— Jeg ville vite hvordan han så ut. Hvis han kom seg unna, skulle jeg kunne beskrive ham, slik at han ble tatt, sier Hovland.

Nå er 17-åringen fra Kristiansand et av 46 vitner som skal forklare seg i forbindelse med rettens behandling av massakren på Utøya. Rettssaken begynner 16. april.

Rollebytte

Nå har vi kontroll på ham. Han skal ikke gjøre oss mer vondt.

På tiltalebenken i Oslo tingrett vil Anders Behring Breivik sitte to-tre meter unna når hun avgir sin vitneforklaring.

— Selvfølgelig blir det tungt å se ham. Dette en stor og en vond sak. Han har tatt fra meg mange av dem jeg var glad i. Men, det vil gå bra, han har ikke lenger kontroll over oss. Nå har vi kontroll på ham. Han skal ikke gjøre oss mer vondt, sier Janne Hovland.

Åtte måneder tilbake i tid. Janne Hovland er på sin andre AUF-sommerleir. Når de første skuddene høres, stormer hun ut av Storsalen sammen med flere andre.

Hun løper forbi flere døde og gjennom skogen. Kommer over en gutt som er skutt i begge beina og flere steder på kroppen. Hovland har gått helse og sosial på videregående skole, og vet at hun må forbinde guttens sår. Hun river av seg sitt eget tøy på overkroppen.

Hjalp flere

Janne Hovland er sammen med en liten gruppe AUF-ere. De hører at skuddene kommer nærmere, og får med seg den sårede gutten. De løper mot Skolestua på den andre siden av øya. Der stopper de på nytt. Ei jente, Marte Smith, er skutt i hodet.

Hovland tar med seg de to sårede inn i et telt som kalles Rocketeltet. Så løper hun av gårde for å finne bandasjer. Tilbake i teltet prøver hun å stoppe blødningene til den jevngamle Nøtterøy-jenta. Hovland holder samtalen i gang for å holde henne våken.

Smith overlevde, og har siden fortalt Janne Hovland at hun så politiuniformsbuksene til Anders Behring Breivik gjennom inngangen til teltduken.

Etter en liten stund våger Janne Hovland seg ut av teltet for å kikke etter ambulansefolk. Da ser hun selv gjerningsmannen. Med ryggen til, 20 meter foran henne, på sørspissen av øya, står han og speider ut over Tyrifjorden med geværet i hånden.

Var rolig

— Jeg kunne ikke se hva han speidet etter, men kan tenke at han speidet etter ungdom i vannet. Han virket veldig rolig, og tok seg god tid.

I rundt tre minutter observerer Janne Hovland gjerningsmannen, så lister hun seg inn i teltet igjen.

- Det høres ut som om du var ganske rolig selv om du sto så nær ham?

Jeg skulle ikke dø, det visste jeg.

— Jeg var veldig rolig. Jeg skulle ikke dø, det visste jeg. Jeg var ikke i tvil om det, sier Janne Hovland.

Hun ber de andre være musestille. Tiden går. Så kommer en mann i politiuniform inn i teltet. Han er tungt bevæpnet. De kjenner frykten.

— Skal du drepe oss nå? spør Janne Hovland, men denne gangen er politimannen ekte.

Simen Moen Nordbø er advokatfullmektig hos kristiansandsjentas bistandsadvokat, Bjørn Stefanussen.

— Janne har en veldig sterk historie. Hun har hjulpet to andre, beholdt en ro underveis, og sett gjerningsmannen, så det overrasker meg ikke at hun er kalt inn som vitne, sier Nordbø.

Reiser med far

Han vet ikke nøyaktig hvordan aktoratet vil bruke henne som vitne.

— Vi forholder oss til at det er politiforklaringen sin hun skal vitne om. Vi vet ikke hva politiet ønsker å belyse med vitnemålet hennes. Men kanskje er det slik at Janne er den som har observert Breivik best på et tidspunkt under massakren på Utøya, sier Nordbø.

Janne Hovland reiser inn til Oslo sammen med sin far og sin bistandsadvokat.

— Det vil være mange mennesker på en fremmed arena, og det er skummelt. Samtidig blir det lettere når jeg har to trygge mennesker rundt meg, sier hun.

- Skal bli komfortabel med situasjonen

Sammen med bistandsadvokaten sin forbereder hun seg nå til rettssaken.

Jeg har vært veldig opptatt av å være den gamle Janne, og ikke "Janne som var på Utøya".

— For vanlige folk er det skummelt å skulle være vitne i en rettssak. Derfor prøver vi å fortelle hva som skal skje, hvem som kommer til være der, hvor hun skal sitte, hva hun skal snakke om og så videre. Hun skal ikke gå og grue seg til dette, og så langt det lar seg gjøre, skal hun bli komfortabel med situasjonen, sier advokatfullmektig Simen Moen Nordbø.