KRISTIANSAND: Den førstnevnte strekker seg fra Itascasjøen i Minnesota til Mexicogulfen

BESKJEDEN: Den lokale Mississippi er så unnselig at du må se godt etter for å oppdage den. Foto: Lars Hollerud

og er USAs nest lengste elv. Den andre sildrer pent og rolig 200-300 meter fra Engvanningsmyra til Otra og er neppe kjent for flertallet av innfødte torridøler.

Men noen vet.

Hjemskremt

— Navnet kom nok med en hjemskremt nordmann som slo seg ned i Kaldebrådet på Øvre Strai. Han hadde sannsynligvis sett den store Mississippi der over, antar lokalhistoriker Inge Augland.

Både han, og Mississippi-eier Martinius Stray, anslår 1800-tallet som rundt tidspunkt for døping av bekken.

Få meter før utløp i Otra, breier den lokale Mississippi i et par demninger. Den nederste var Erling Stray, far til Martinius, med og laget sammen med laksefiskelaget rundt 1950. ## Dyr fisk

— De gjorde det for å bevare lakseyngelen. Jeg husker godt de fanget laks på elva og lot dem bli værende i demningen til de var gyteklare. Husk på at det den gang var langt bedre betaling for laks enn kalv til slakt, sier Martinius Stray.

Men også oppe i heia er det spor etter en gammel demning. Inge Augland tipper bekken ble demmet opp for å utnytte vannet maksimalt, så som til vanning.

Der oppe, på Engvanningsmyra altså, er Thomas Andreas Lie grunneier. Han har hørt at folk i sin tid gravde ut torv fra myra og brukte det som tetningsmiddel.

Alt dette kan du tenke litt på, en gang du kjører riksvei 9 gjennom nordenden av Strai.

Da kjører du nemlig over Mississippi, som krysser undersiden av riksveien i rør.