TØNSBERG: Akademikerne er bortimot enerådende på Kirkemøtet i Tønsberg. Kjetil Drangsholt fra Kristiansand mener det er et betydelig problem for en kirke som gjerne definerer seg som en folkekirke.

— Kirken har lenge etterspurt deltakelse og demokrati i forhold til staten. Da er det et paradoks at Kirken selv ikke på noen måte klarer å speile medlemsmassen i sine styrende organer, sier Drangsholt, som er en av delegatene fra Agder og Telemark bispedømme under Kirkemøtet. Han er leder i Domkirkens menighetsråd og medlem i bispedømmerådet.

For teoretisk

Kirkemøtet er det øverste representative organet i Den norske kirke og har 116 medlemmer fra de 11 bispedømmerådene. Ikke bare Kirkemøtet, men også mange menighetsråd er dominert av akademikere. Som det Drangsholt leder i Domkirken. Han ser at det har sin pris.

— Kirken blir for teoretisk, fastslår han.

Dokumentbunkene er store. Språk og formuleringer og måten det debatters og samtales på, setter sitt sterke preg på menighetene, som kan fremstå som ekskluderende for mange. Ikke bare holder folk seg borte fra menighetenes styrende organer, de kommer heller ikke i kirken.

— Folk flest kjenner seg ikke igjen i møte med vår kirke, og det er ikke rart de forsvinner inn i frimenigheter, hvor det er mer uformelt og folkelig. Der opplever de en likeverdighet de ikke finner i vår kirke.

Elitekirke?

Han er bekymret for hva som kommer til å skje når Kirken løsrives fra staten og får den friheten den så lenge har etterspurt.

— Kirken kan fort komme til å forvitre og bli en akademisert elitekirke.

Han er klar på at det må åpnes for større mangfold, ikke bare i teorien, men også i praksis.

— Hvis vi mener noe med mangfold, må vi speile det i nominasjoner og valg. Andre enn akademikere må oppmuntres til å stille til valg og bli en del av kirkens styrende organer. En annen stemme enn den vi er vant til, er også en legitim stemme, og den bidrar til større mangfold. Jeg savner ofte ydmykhet for erfaring og det levde livet innenfor kirken, sier Kjetil Drangsholt, og tilføyer at akademikerdominansen hittil ikke har vært noe tema verken i Agder og Telemark bispedømmeråd eller i Domkirkens menighetsråd.