HOKKSUND: — Det er gått et ras over den normale traséen. Det er heller ikke mulig å sette opp busser mellom Kongsberg og Hokksund fordi veiene er ødelagt, sier pressevakt Håkon Myre i NSB, til Fædrelandsvennen.

Det er uværet Frida som ar skyllet godt innover Buskerud og Vestfold i natt. Resultatet er flere stengte veier og blokkerte jernbanelinjer.

Bytter bane

Løsningen blir derfor å la trafikken gå via Vestfoldbanen.

— Vi prøver å pense Sørlandsbanen over Vestfold slik at togene kommer til Drammen via Larvik og Skien. Sørlandsbanen vil få forsinkelser. Årsaken er et jordras og dette kan ta noen dager, sier Myre.

Myre ber passasjerer som skal ta tog om å holde seg oppdatert på nsb.no.

Alle veier ut fra Kongsberg var i morgentimene stengt. Dette fører til at stasjonene Kongsberg, Skollenborg og Darbu ikke kan betjenes med alternativ transport. Disse veiene er nå åpnet igjen, men det er fremdeles mye forsinkelser.

— Togene som kjører via Vestfold må beregne omkring en time ekstra kjøretid, sier Myhre.

Flere tog innstilt

  • Tog 705 fra Oslo S 22:49 til Stavanger 07:33 er innstilt mellom Hokksud og Kristiansand.

  • Tog 706 fra Stavanger 22:20 til Oslo S 07:26: Toget er innstilt mellom Kristiansand og Oslo S.

  • Tog 70 fra Kristiansand 05:25 til Oslo S 09:58: Toget kjører fra Kristiansand til Oslo S over Vestfoldbanen.Toget er innstilt Nordagutu-Drammen over Kongsberg.

Også togtrafikken mellom Oslo S og Bergen rammes. Lokaltog i Buskerud rammes også av raset.

Geologer er nå på stedet

- Geologene er nå kommet til stedet og holder på å gå i gang med sine undersøkelser av grunnforholdene. Enn så lenge må vi bare vente, sier pressevakt Arvid Bårdstu ved Jernbaneverket, til Fædrelandsvennen.

— Vi må ha geologer der før vi bestemmer hva vi gjør. Nå har vi absolutt ingen forestilling om varighet på stengningen, sier han.

Raset som berører Sørlandsbanen har gått ved Krekling. Et ras på 20-25 meter har gått over Bergensbanen og skaper trøbbel. E 134 er også stengt i samme område.

— Det er såpass alvorlig at vi må ha inn fagfolk for å gjøre ting riktig, sier Bårdstu.