TRILLE: Trillebår er ikke et helt vanlig arbeidsverktøy for pubverter. Slik gikk det når Jarle Hovet skulle trille Camilla Olsen. Foto: Helge Corneliussen
RÆVKROK: Tina Andreassen og Elisabeth Strømme måtte gjennom rævkrok, som de sier på Engesland, for å avgjøre hvem som skulle gå videre. Andreassen vant etter tre forsøk. Foto: Helge Corneliussen
SPIKER: Isabelle Bisama følte seg ikke helt trygg da Eivinn Nøding skulle slå spiker med slegge. Foto: Helge Corneliussen
BONDEKAMP: Rundt 50 ansatte fra Sjøhuset og Pider Ro møttes til bondekamp på Røyland Gård søndag. Foto: Helge Corneliussen
TUNGT: Vannspannholding er ingen enkel oppgave i bondebattle på Røyland Gård. Til høyre Gunnar Sagstuen, som følger med om reglene følges. Foto: Helge Corneliussen
SAGING: En av øvelsene er saging. For noen en stor utfordring. Foto: Helge Corneliussen
PAUSEKAMP: I en av pausene under bondebattle på Røyland fant noen ut at vannkrig var passende avkjølende. Foto: Helge Corneliussen
VANNVOGNA: Så lenge bondekampen pågikk måtte de ansatte på Sjøhuset og Pider Ro finne seg i å være på vannvogna. Her slukker Hussein Alizadah og Nina Wikstøl tørsten. Foto: Helge Corneliussen
GENERASJONSSKIFTE: Frank og Marit Sagstuen overlater ansvaret for Røyland Gård til sønnen Gunnar og hans samboer Pernille Vea. Foto: Helge Corneliussen

— Vi tenker å videreutvikle gården og aktivitetsparken med mer zipline-bane. Neste sommer håper vi å åpne for mer enn grupper, at vi kan ha dager hvor turister og andre kan komme hit. Det skal bli mer action på gården, sier Gunnar Sagstuen, som nå overtar ansvaret for gården sammen med samboeren Pernille Vea.

— Det er generasjonsskifte på Røyland Gård. Men Marit og jeg gir oss ikke helt. Vi skal jobbe på gården et par dager i uka, men flytter til kysten. Nærmere bestemt på Arnevik i Grimstad. Vi er glade for at yngre krefter trår til og har ikke noe imot at det blir mer fart på Røyland Gård.Søndagens meny på opplevelsesgården ble en forsmak på noe av det Gunnar Sagstuen vil ha mer av. Da møttes rundt 50 ansatte fra restaurantene Sjøhuset og Pider Ro til "bondebattle" på gården, med påfølgende høye svev i zipline og tradisjonsrik middag og drikke på låven.

— Selv om vi nå skal utvikle aktivitetsparken og få mer fart og spenning på gården vil vi fortsette med tradisjonsmat laget av det naturen kan by på. Vi har også guidede turen i skog og mark. De siste som fikk guidet tur kom faktisk fra Singapore, forteller Gunnar Sagstuen som er høyskoleutdannet natur- og friluftsveileder.

Frank og Marit Sagstuen kjøpte Røyland Gård i 1979. Da var gården nærmest falleferdig og uten vei. Paret drev tradisjonell gårdsdrift frem til 2000, samtidig som gården ble oppgradert og utviklet til en opplevesesgård og kurs- og konferansesenter.