KRISTIANSAND / ARENDAL: — Meldinger i mediene i dag om at fengslene i Arendal og Kristiansand skal legges ned kan misforstås. De to fengslene blir nedlagt dersom de politiske myndighetene bestemmer seg for å bygge et nytt felles fengsel i Agderfylkene, opplyser fungerende regiondirektør i Kriminalomsorgen Sørvest, Trygve Fosse, til Fædrelandsvennen.

Kriminalomsorgen har gjort en utredning av fengselsstrukturen i landet, og der foreslås det at en rekke mindre fengsler med under 30 plasser skal legges ned.

151 soningsplasser

I Agderfylkene er det i dag 151 soningsplasser. Kristiansand fengsel har 44 plasser. I tillegg kommer 14 plasser på overgangsboligen på Solholmen.

Arendal fengsel har 93 plasser fordelt på Arendal, avdelingen på Evje og skogsforlegningen i Fyresdal.

— Vi har fått klarsignal fra Finansdepartementet til å starte en utredning som skal avklare om det økonomisk sett er mer fordelaktig å rehabilitere og utvide de eksisterende fengslene i forhold til å bygge nytt. Det arbeidet er igangsatt, men vi erkjenner at rehabiliteringsmulighetene og utvidelsesmulighetene av fengslet i toppetasjene på tinghuset i Kristiansand er svært begrensede. Derfor inngår det i utredningen fra vår side også bygging av et nytt sørlandsfengsel, sier Fosse.

Lokalisering

- Har dere begynt å tenke lokalisering?

— Nei. Foreløpig er det bare en utredning som skal gjøres. Basert på denne utredningen blir det en politisk avgjørelse om det skal gjøres noe med den eksisterende bygningsmasse eller om vi skal bygge nytt, sier Fosse.

Ja til fengsel i Lillesand

— I mange år har vi ønsket oss et nytt fengsel. Lillesand er i tilfelle en god lokalisering, sier fungerende leder av Kristiansand fengsel, Leif Guttormsen.

— I mange år har vi etterlyst bygging av et nytt fengsel. Kristiansand fengsel på toppen av tinghuset er uegnet, og det er jo slutt på etablering av slike fengsler. Det er kun Drammen og Kristiansand som fortsatt har takfengsel. I Moss er takfengselet nedlagt. De innsatte er mer isolert her enn i andre fengsler. Dessuten er det kapasitetsproblemer her med våre 44 plasser, hvorav cirka 30 er forbeholdt varetektsinnsatte akkurat nå.

- Hva med lokalisering av et nytt fengsel?

— Lillesand ville være et ideelt sted. Et nytt fengsel her vil geografisk sett være gunstig, ikke minst kommunikasjonsmessig, og spesielt for politiet, sier Guttormsen.

Fengselslederen i Kristiansand sier at det ikke er utvidelsesmuligheter i Kristiansand på grunn av plasseringen.