55-åringen har et langt og omfattende rulleblad. Den første volds— og sedelighetsdommen fikk han i 1975 som 18-åring. I 1980 ble han dømt for voldtektsforsøk, og året etter for legemsbeskadigelse med kniv overfor sin samboer. To år senere ble han dømt for utuktig adferd overfor to ni år gamle jenter og trusler mot politiet. Han ble løslatt i desember 1987. Få dager etter løslatelsen ble han pågrepet, og senere dømt for to voldtekter. I 1999 mishandlet han sin samboer.

Soner på Ila

55-åringen er forvaringsdømt og soner på Ila fengsel- og forvaringsanstalt. Forvaringstiden utløper i september neste år, men mannen har benyttet seg av muligheten til å få rettens vurdering om han kan prøveløslates. Den vurderingen er nylig gjort av Asker og Bærum tingrett, der statsadvokat Jostein Johannessen, som aktor, gikk mot ønsket fra den domfelte. I tingretten fikk 55-åringen avslag på sitt krav om prøveløslatelse. Retten mener at mannen ikke er moden for løslatelse, og at samfunnet fortsatt har krav på å bli vernet mot mannen.

"Til tross for positive trekk i hans utvikling, finne retten at risikoen for gjentakelse av alvorlige voldsforbrytelser er nærliggende om han prøveløslates nå. Pålegg om vilkår om oppfølging av kriminalomsorgen vil ikke kunne demme opp for risikoen i tilstrekkelig grad", heter den i rettens vurderinger.

Utslusing

"Som påpekt i risikovurderingen fra Ila fengsel, bør en eventuell prøveløslatelse være grundig forberedt. Retten er enig i en gradvis utslusing til samfunnet i form av overføring til fengsel med lavere sikkerhetsnivå, for derfra videre utslusning enten til egen leilighet eller via overgangsbolig. Han må nå få prøve seg. Noe annet vil lett kunne oppfattes som ren oppbevaring", skriver Asker og Bærum tingrett.