Se Raymond Brocks breake!

KRISTIANSAND: — 200 elever skal danse seg gjennom 12 kontinenter i Kilden. Hvor mye forberedelser ligger bak?

— Åh, haugevis, det blir lite nattesøvn. Vi begynte å øve tidlig i år, dette blir vår største forestilling. Det er en stor drøm å få ta gatedansen ut av gamle lagerbygg, for å vise den i vårt nye kulturelle sentrum. Dansen settes inn i en historie, basert på et manus av min kone Theresa og meg. Den handler om hvor viktig det er å tro på drømmene sine.

Historie uten ord

— Hvordan er det å fortelle en historie kun med dans og musikk?

— Når vi har så sterke instrumenter som dans og musikk, er det ikke vanskelig å fortelle en historie uten ord.

Danserevolusjon

— Raymond og breakingen, hvordan begynte det?

— Som trettenåring begynte jeg å lære av andre. Jeg ble mer og mer fascinert, og etter hvert lærte jeg det videre. Før Theresa og jeg startet Brocks Dansestudio, hadde jeg undervist i syv år. Vi merket at det var potensiale for et miljø innen breakdance og hip hop på Sørlandet, og høsten 2009 startet vi med 24 medlemmer. Halvannet år etter hadde vi 200 medlemmer. Det har vært en enorm danserevolusjon på Sørlandet, kun i Bergen og Oslo finner du lignende i Norge.

Like mange jenter som gutter

— Hvordan er miljøet blant de unge danserne?

— Det er utrolig gøy at det er like mange jenter som gutter! Vi legger vekt på å heie hverandre fram, vi spiller på samme lag. Det betyr mye for oss å se dem blomstre, vi ser absolutt en positiv utvikling hos de unge i form av det å mestre noe.

Øvelse gjør mester

— Hvor vanskelig er det å lære å breake?

— Jo tidligere du begynner, jo bedre. De minste har null frykt for å tørre å prøve. I tillegg må man ha vilje til å stå på. Mange triks går ikke på første, men kanskje på hundrede forsøk. De som har iveren blir fort veldig gode når de øver og øver.

— Hva gjør du når du ikke danser?

— Har jeg fri, er det familietid. Vi har en datter på to år. Hun danser og synger allerede, det er hun jo nesten dømt til. Jeg har en enorm lidenskap for dans og musikk. Det å gi det videre til neste generasjon, og skape et miljø, betyr alt.

KROPPSKONTROLL: Raymond Brocks lærer unge å stå i frys som dette ved Sørlandets største dansestudio for breakdance og hip hop. 16. juni håper han å fylle 700 seter i Kilden, med 200 danseelever fra fem til tjuefem år på scenen. Foto: Lars Hoen