Preben Aas styrer over 3000 avgangselever i Agder. Foto: Tore Andre Gjesteland

AGDER: — Så langt har russen oppført seg veldig bra. Det har ikke vært noen episoder som har krevd politi, sier politistasjonssjef Bjarte Gabrielsen i Mandal.

Han mener at den lokale russen alltid pleier å oppføre seg greit, men legger til at det har vært ekstra bra i år. Noen mindre episoder er ordnet opp i skolesammenheng.

— Det har vært fokus på oppførsel. Vi har prøvd å holde russen i sjakk for å ikke gjøre for mye dumt. Vi har vært spesielt opptatt av å rydde parkeringsplassen der vi fester etterpå, forteller Jens Saanum Bessesen.

Han er president for rundt 230 russ i Mandal, og synes at høydepunktet så langt har vært russerevyen. I kveld er planen å feste, og helst skal det vare helt til i morgen.

Bråk og søppel

Også i Arendal og Kristiansand er politiet fornøyd med russen, men legger ikke skjul på at de vil passe ekstra godt på i natt.

— I grove trekk kan jeg si at vi har fått få henvendelser så langt. Vi har rykket ut på noe bråk, lydstøy og forsøpling, sier politiførstebetjent Øyvind Gautestad i Arendal.

Det er også anmeldt noe skadeverk på russebiler i forbindelse med konfrontasjon mellom russ og andre ungdommer.

Promillekjøring

Så langt er det verste som har skjedd i Kristiansand en russ som ble tatt for promillekjøring. Ellers kan ordenssjef Dag Tallaksen bekrefte at de fleste har oppført seg veldig bra.

— Jeg vet ikke hvorfor, det kan ha mange årsaker, kommenterer han.

Russepresident Preben Aas sier at styrene har hatt fokus på å legge opp treff og andre arrangementer på en måte som gir gode rammebetingelser og god sikkerhet.

Høy stemning

— Vi har også vært gode på å informere. De forskjellige styrene har gjort en god jobb i Kristiansand, mener presidenten.

Mens en del av russen skal på Start-kamp, skal andre på vanlige vorspiel. Deretter blir det kjøring i russebiler, før de samles.

— Jeg håper at russen feirer med høy stemning. Koser seg og har det gøy på en positiv måte, oppfordrer Tallaksen.

Foreldre

Ordenssjefen sier at det de siste årene har vært forholdsvis rolig natt til 17. mai, men at vil oppsøke steder der de erfaringsmessig vet at ungdom samler seg. Her håper de å være ute i forkant, og dempe festen ved behov.

Tallaksen oppfordrer dem som har yngre ungdommer til å følge med på hvor barna er, og passe på at de ikke nyter for mye alkohol.

— Er de under 18 skal de ikke ha alkohol. Foreldrene bør avtale hvor de skal hentes til en avtalt tid.