KRISTIANSAND: Det var dramatisk da de tre ranerne plutselig kom inn i hotellresepsjonen på Scandig klokka 00.05 7. desember i fjor. Den yngste av de tre ranerne var utstyrt med et brekkjern. Han hoppet også over disken mens ranet pågikk.

Julie Vigsnes Nordland.

Straks etter ranet var politiet klar over at det var tre ranere. Det fortalte nattevakten på hotellet. Via operasjonssentralen ble taxisentralene og Nettbuss kontaktet. Det førte til nye spor, ikke minst i forhold til bekledning.

Søkte med hund

En drosjesjåfør fortalte at han hadde kjørt tre unge menn som stemte med signalementet. De tre ble kjørt fra sentrum til Kjosbukta. Det medførte at politiet satte inn en hundepatrulje som fikk spor fra Kjosbukta opp mot "Suppa" i Voiebyen.

Omtrent samtidig fikk politiet melding fra Nettbuss om at tre unge menn hadde tatt buss fra Fiskåtangen til byen et kvarter før ranshandlingen. Også dette signalementet stemte med opplysningene fra resepsjonisten og drosjesjåføren.

Kort tid etter meldte en mor seg til politiet og var bekymret for sin 18 år gamle sønn som skulle ut for å ruse seg. Det siste mor visste var at sønnen hadde gått på bussen på Fiskåtangen på samme tidspunkt som meldingen fra Nettbuss kom om de tre unge.

Forsvant ut bakveien

I Voiebyen var det personalkunnskapen som førte politiet mot et hus i området hvor en kjenning bodde. Alle tre ranerne befant seg i huset da politiet kom. To ranere forsvant ut bakveien. Gutten som bodde i huset, en 19-åring, skiftet klær og lukket opp døren for politiet. Der og da var det ikke noe som ga politiet noen umiddelbar mistanke, og politipatruljen forlot stedet.

Da ransvideoen ble avspilt dro politiet kjensel på de involverte. En ransaking førte til funn av baggen som resepsjonsvakten ble frastjålet i huset i Voiebyen. Dermed var politiet på sporet. Dagen etter ranet ble de to eldste ranerne, en 19-åring og en 20-åring, arrestert i Kristiansand sentrum, da de skulle kjøpe narkopiller for ransutbyttet på 1500 kroner.

Den yngste klarte ikke politiet å spore opp før dagen etterpå. I mellomtiden klarte han sammen med to andre å rane Budget Hotell. De tre ranerne ble funnet sovende i en bolig på Tinnheia. 18-åringen var gjenkjent etter at han løp vekk fra Budget Hotell.

Puslespillet var ferdig lagt. Ranerne var tatt. Tirsdag erkjente alle straffskyld i tingretten.

Straffepåstander

Aktor, politiadvokat Julie Vigsnes Nordland, la onsdag ned påstand om 11 måneders ubetinget fengsel for den den eldste av ranerne, en 20-åring. Dette er en fellesstraff i forhold til tidligere avsagt dom.

Aktor ba retten dømme 19-åringen til ti måneders fengsel, derav to måneder betinget. Også her er det snakk om å slå sammen straff for en tidligere dom.

Påstanden for den yngste av ranerne, en 18-åring, var ti måneder betinget fengsel. Forutsetningen for straffen er at han tar opphold på Fossumkollektivet frem til februar 2012 og forblir rusfri. Dette er en fellesstraff med ranet av Budget hotell, som han ble dømt for mandag.

Dom i saken faller senere.