AGDER: I Bykle koster det 22 845 kroner, mens det i Kristiansand koster 2844 kroner. En oversikt satt sammen av NyAnalyse viser store forskjeller i hva Agder-kommunene bruker i administrasjonskostnader per person.

– Som en husholdning

Det er flere grunner til de store forskjellene. Alle kommuner har for eksempel en ordfører, en rådmann og en kommunalsjef. Jo færre som bor i kommunen, jo mer vil disse koste per person.

– Du kan se for deg kommunen som en husholdning. Alle må ha strøm, vann, lys, mat og så videre. Bor man alene er det dyrere enn om man bor flere sammen. Dette bildet, med tusen modifikasjoner, selvfølgelig, kan overføres til kommunene, forklarer nestleder i KS, Mette Gundersen.

Ulike utfordringer

IKKE OVERRASKET: Nestleder i KS, Mette Gundersen, sier oversikten er logisk ut ifra innbyggertall og utfordringene vi kjenner til i hver enkelt kommune. Hun blir likevel nysgjerrig på hvorfor Søgne ligger såpass lavt, kontra for eksempel Vennesla. Foto: Kjartan Bjelland

De store forskjellene skyldes til dels at innbyggertallene varierer kraftig. Men i tillegg til relativt lik grunnbemanning har hver kommune sine ulike utfordringer og næringsliv. Kommuner som samarbeider vil for eksempel få lavere administrasjonsutgifter.

– Personsammensetningene vil også påvirke tallene. Det er forskjell på fraflyttings— og tilflyttningskommuner. Høye sosiale utgifter vil gi utslag, det samme vil alderssammensetning i befolkningen og antall arbeidsføre. Til syvende og sist har hver kommune sin egenart med påfølgende utfordringer, sier Gundersen.

Kommunene får stadig større og flere oppgaver; samt økte krav til rapportering og kontroll. Dermed har nesten alle kommunene i Agder-fylkene økt sine administrasjonskostnader de siste sju årene. Iveland og Åseral er kommunene som har økt mest.

I snitt bruker kommunene i Agder 7107 kroner på å administrere byråkratiet per person.

– Fornuftig å slå sammen

Sjeføkonom i NyAnalyse, Terje Strøm, understreker at mindre kommuner selvsagt vil ha høyere byråkrati per innbygger. Han mener likevel at tallene viser forskjeller som lederne i kommune-Norge bør se nærmere på.

FÅ FOLK: Jon Rolf Næss (Ap) er ordfører i Bykle kommune, som bruker mest i administrasjonsutgifter per innbygger i Agder. Han forteller at det blant annet skyldes antallet tilreisende kommunen skal tilrettelegge for. Foto: Kjartan Bjelland

– Det er ikke fornuftig med så mange dobbeltfunksjoner innen korte avstander. Sammenslåing er fornuftig for større fagmiljø, bedre tjenester og stordrift på stabsfunksjoner. Det er helt sikkert fornuftig i Agderfylkene også, og jeg tenker mange kommuner har begynt tankearbeidet, sier han.

Dimensjonerer for flere

Ordfører i Bykle kommune, Jon Rolf Næss (Ap), mener derimot at det ikke er så enkelt. Bykle bruker mest per innbygger i hele Agder, men det skyldes blant annet at langt flere enn de 970 folkeregistrerte bruker kommunen.

STØRST: Arvid Grundekjøn (H) er ordfører i Kristiansand kommune, som ikke overraskende bruker minst for hver av sine 83 243 innbyggere. Han sier mye av det skyldes stordrift, men også kontinuerlig fokus på kostnadene fra både politisk og administrativ ledelse. Foto: Kjartan Bjelland

– En vesentlig grunn til at vi havner øverst er at vi er en reiselivskommune og må dimensjonere for langt flere enn det innbyggertallet tilsier. Dette gjelder spesielt helse og omsorg, fordi vi i perioder har 20–25000 gjester som har krav på eventuell behandling når de er her, sier han.

Åseral kommune bruker mest per person i Vest-Agder. Ordfører Oddmund Ljosland (Sp) forklarer at det blant annet skyldes høy aktivitet.

– Vi bygger mye infrastruktur, vann og kloakk. Vi tilrettelegger for bygging og dette krever ressurser, sier han.