ARENDAL/KRISTIANSAND: Fylkesmann Øystein Djupedal i Aust-Agder har sagt at han mener at et nytt landsdelsfengsel på Sørlandet bør bygges i de indre bygder av Aust-Agder, uten at han vil ut med hvilken kommune som bør være lokaliseringssted.

— Jeg synes det ligger i utkanten av fylkesmannnes oppgave å mene noe og uttale seg om hvor et nytt fengsel bør ligge, sier fylkesmann Ann-Kristin Olsen i Vest-Agder til Fædrelandsvennen.

— Det er imidlertid min oppfatning at justispolitikkens argumenter bør veie tyngst, og at behovet for arbeidsplasser i distriktene ikke er det viktigste argumentet, sier fylkesmann Olsen.

I UTKANTEN: Fylkesmann Ann-Kristin Olsen mener det ligger i utkanten fylkesmannens oppgaver å uttale seg om hvor et nytt fengsel bør ligge. Foto: Jorunn Jensen
INDRE AUST-AGDER: Fylkesmann Øystein Djupedal vil ha et nytt fengsel til indre bygder av Aust-Agder. Foto: Kjartan Bjelland

Klarert med Faremo

— Jeg deler ikke min kollegas oppfatning om at jeg ikke skal ha en mening om dette. Det er nedfelt i fylkesmannens mandat og instruks å jobbe til gavn og til beste for fylket. Det faller helt naturlig for meg å mene at et nytt fengsel bør ligge i indre bygder av Aust-Agder. Det utspillet har jeg klarert med justisminister Grethe Faremo. Hun er innforstått med mine uttalelser, men har naturligvis ikke tatt standpunkt til mitt utspill, sier Djupedal.

Han understreker at i diskusjonen om lokalisering av nytt fengsel er det ensidige arbeidsmarkedet i indre bygder av Aust-Agder, de dårlige levevilkårene, og behovet for å skape større aktivitet i områder preget av få barnefamilier og mange eldre.

Går for Lillesand

Ledelsen ved Kristiansand fengsel mener at Lillesand er det beste sted for nytt fengsel av hensyn til politiet, advokatene, domstolene, helsevesenet og behovet for kontakt mellom de innsatte og pårørende. Politiet mener at et nytt fengsel bør ligge i nærheten av E18 og E39. — Behovet for et nytt fengsel er stort. Kristiansand og Arendal er tyngdepunktene i spørsmålet om lokalisering. Nærheten mellom et fengsel og domstolene står sentralt i diskusjonen om lokalisering. Et nytt fengsel langs E18 er et godt alternativ, mener lederen av Kristiansand tingrett, sorenskriver Yngve Svendsen.

Lokalt Frp vil ha Lillesand

Lillesand Fremskrittsparti mener at et nytt fengsel bør ligge i Lillesand. Men Frps stortingsrepresentant Åse Michaelsen påpeker at som parti så har ikke Fremsrkittspartiet tatt stilling til lokaliseringsdebatten rundt fengselet.

Høyres andrekandidat i Aust-Agder, lillesandsordfører Arne Thomassen mener at et fengsel kan ligge i indre del av Aust-Agder. Ordførerne i Vennesla og Evje og Hornnes har begge tomter til nytt fengsel.

— Avgjørende for meg er at et fengsel må plasseres geografisk gunstig i forhold til den rehabilitering de innsatte skal tilbys, for eksempel at barn skal kunne besøke foreldre som sitter i fengsel. Diskusjon om fordeling av statlige arbeidsplasser er bare ett av flere tema i diskusjonen. Regionen må samordne seg om lokalisering. Det kan gi en raskere løsning, sier stortingsrepresentant Kari Henriksen (Ap).

Må ikke krangle

— En enighet lokalt om plassering er viktig. Jeg har ingen sterk oppfatning om hvor et nytt fengsel bør ligge, sier Ingunn Foss, Høyres førstekandidat i Vest-Agder.

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) har en ordførerfar som ønsker fengselet til sin hjemkommune, Evje og Hornnes.

— En konsekvensutredning må vise til det beste alternativ. Det er bra om et nytt fengsel kan bidra til utvikling og nye, viktige arbeidsplasser i indre Agder. KrF har ikke konkludert i forhold til lokalisering, og det er uklokt å krangle nå om hvor fengselet skal ligge. Det kan virke ødeleggende, sier Ropstad.