KRISTIANSAND: Den 35 år gamle kvinnen sendte i november i fjor en rekke truende tekstmeldinger til den aldrende mannen i hjembygda og truet ham til å betale 100.000 kroner. Bakgrunnen var at i en periode fra jenta var ti til 16 år ble hun utsatt for overgrep fra denne mannen. Saken ble etterforsket av politiet, men henlagt etter bevisets stilling. I retten erkjente mannen å ha "klint og tuklet med fornærmede".

De truende tekstmeldingene endte med at mannen overførte 100.000 kroner til kvinnens konto.

Nye krav

En måned senere sendte kvinnen nye krav til mannen, og forlangte å få ytterligere 50.000 kroner i erstatning for overgrepene. Nå ble det truet med rettsmøte og advokat.

Mannen i 60-årene ble nærmest helt satt ut da det andre kravet kom, og han gjorde da selvmordsforsøk. Etter hvert ble saken anmeldt.

Den tiltalte kvinnen mener at hun hadde et "rettmessig krav" på pengene, men dette avviser retten, ikke bare på formelt juridisk grunnlag. Retten viser også til at kvinnen har fått avslag på voldsoffererstatning.

Begge pengekravene som kom er etter rettens mening uberettigede krav.

"Allmennpreventive hensyn gjør seg med tyngde gjeldende i denne saken, og på grunn av beløpenes størrelse ville utgangspunktet for straffeutmålingen vært ubetinget fengsel av ikke ubetydelig lengde", heter det i dommen.

Retten mener det er straffeskjerpende at kvinnen etter først å ha mottatt 100.000 kroner forsøkte å utpresse mannen for ytterligere 50.000 gjennom truende og dels løgnaktive tekstmeldinger.

Formildende

For retten har det vært formildende at kvinnen har vært utsatt for overgrep og at hun har tilstått utpressingen.

Av straffen på 90 dager må kvinnen sone 25 dager i fengsel. Hun må betale mannen som ble utpresset 100.000 kroner i erstatning.