VEST-AGDER: — Vi har allerede begynt å sende ut jegere. Jo raskere vi stopper ulven, jo bedre. Den kan jo ta flere sauer, sier KjellMagne Larsen.

Han er leder for Interkommunalt jaktlag, som består av utvalgte jegere fra kommuner i Vest-Agder. Larsen har ansvar for å organisere jegerne som torsdag fikk fellingstillatelse på én ulv i Vest-Agder.

— Det er en spennende utfording å ta en ulv, og det er særdeles vanskelig. Det hadde vært mye lettere om det var snø i terrenget, poengterer jaktlederen.

Gikk på jakt umiddelbart

Bakgrunnen for at Fylkesmannen i Vest-Agder ga fellingstillatelse på ulven, var at at fire sauer ble funnet drept i Øvrebø onsdag. Statens naturoppsyn konkluderte med at ulv mest sannsynlig hadde vært på ferde, og dermed ble det slått alarm.

Det var Vest-Agder Bondelag og Vest-Agder Sau og Geit som søkte om fellingstillatelsen.— Vi var i dialog med Fylkesmannen onsdag. Vi ble enige om at hvis det ble bekreftet at det hadde vært ulv i Øvrebø, skulle en søknad om fellingstillatelse behandles umiddelbart. Saksbehandlingen går raskt, fordi det haster. Poenget med skadefelling er jo å hindre skader på flere dyr, forteller Finn Aasheim, organisasjonssjef i Vest-Agder Bondelag.

Systematisk jakt

KjellMagne Larsen ønsker ikke å avsløre i hvilke geografiske områder ulvejegerne opererte i torsdag.

— Vi har sendt ut folk til utvalgte steder. Vi må gamble litt og gjette oss fram til hvor ulven er, forteller han.

Ulvegåte

Jegerne har oversikt over hvor husdyr tidligere er blitt tatt av ulv.

Av en eller annen årsak, følger alle ulver de samme rutene i terrenget.

— Det er en gåte hvorfor alle ulver følger de samme rutetrekkene. Det er mulig at de observerer hvordan de kan utnytte terrenget mest mulig effektivt, og at de da velger å gå visse ruter, sier Larsen.

Stort jaktareal

Torsdag var jegerne ute i terrenget fram til mørkets frembrudd, trolig i områder i nærheten av Øvrebø. Jegerne blir plassert ut med stor spredning, opp til to mann på hvert sted.

— Enten går ulven østover, eller så går den vestover. Den har i hvert fall klart å komme seg over Otra. Mest sannsynlig beveger ulven seg nå vestover, mener jaktlederen.

Det interkommunale jaktlaget har fått tillatelse til å ta ulven på arealet til ni kommuner: Vennesla, Kristiansand, Søgne, Songdalen, Mandal, Marnardal, Audnedal, Hægebostad og Åseral.

- Det er jo et enormt areal?

— Ja, det er det. Vi forsøker å gjøre så godt vi kan. Vi satser på at ulven er på steder den før har blitt observert.

Har tatt ulv før

Sist gang det ble skutt en ulv i Vest-Agder, ble den tatt i Lyngdal, ifølge Larsen.

- Tror du dere klarer å ta Øvrebø-ulven?

— Det er alltid håp. Femte oktober begynner elgjakta. Hvis Fylkesmannen åpner for lisensjakt, har hvem som helst lov til å skyte ulven. Dermed øker oddsen, sier Larsen.