Fra venstre: Marthe B. Nilsen, Karoline Nilsen, Mimi Maria Stokkeland, Frederikke H. Vigsø Foto: Espen Sand
Mimi Maria Stokkeland (f.v), Karoline Nilsen, Marthe B. Nilsen og Frederikke H. Vigsø Foto: Espen Sand

— Her ville Mette-Marit ha ballsal, men nå har vi fått den. Bokstavlig talt, sier Sølvi Alexandra Karlsen, kontaktlærer ved Lindebøskauen ungdomsskole på Flekkerøya utenfor Kristiansand.

Det siste året har fire jenter i 9. klasse, gjennom skolens elevbedrift, skrevet en lokalhistorisk bok om Kringkasteren på Flekkerøya, en gammel radiostasjon med en lang og spennende historie bak seg.

Bokprosjekt som ble langt mer krevende enn først antatt for de unge forfatterne.

400 timer

— Jobben med å skrive boka var langt tøffere enn vi trodde. Vi trodde vi skulle bli ferdig til jul, men prosjektet ble så stort at vi ikke ble ferdig før nylig. Vi har brukt over 100 timer hver, og i forrige uke ble boka trykt i Litauen, sier Marthe B. Nilsen (14), Karoline Nilsen (15), Frederikke H. Vigsø (15) og Mimi Maria Stokkeland (15), de fire forfatterne av boka «Kringkasteren - Fra bomberegn til familieidyll».

Jobben med å skrive boka var langt tøffere enn vi trodde.

Gjennom 130 sider skildres Kringkasterens historie, fra den ble bygget våren 1936 og fram til i dag. Bygget var et at av landets største radiostasjoner, og i tilknytning ble det bygget to radiomaster med en høyde på 100 meter.

Under krigen ble Kringkasteren brukt av tyskerne for å sende radiosignaler. Mot slutten av krigen prøvde engelskmennene å bombe radiostasjonen på Flekkerøya, uten å lykkes.

Ingen «Wikipedia-bok«

— Vi har veldig mange kilder i boka. Blant annet intervjuer med ei jente som ble født på Kringkasteren, og med mannen som skiftet lyspærer i radiomastene 100 meter over havet, sier Karoline Nilsen.

— Jentene har gjort en vanvittig god jobb med denne boka, sier kontaktlærer Karlsen.

— Det var litt av en jobb å finne alle bildene og kilder som hadde kunnskap om Kringkasteren. Etter hvert fant vi flere på Flekkerøya som kunne mye om denne historien. Boka er ikke et resultat av et raskt søk på Wikipedia, sier Frederikke H. Vigsø og smiler.

«Prinsessens drøm«

NRK eide den 44 mål store tomta fram til Kristiansand kommune kjøpte den for 2,6 millioner kroner i 2005. I 2006 ble det kjent at kronprinsparet ønsket å kjøpe Kringkasteren og bygge hytte på området.

Pengene som blir igjen etter prosjektet vil bli brukt på klassetur til utlandet.

Planene strandet etter stor lokal motstand mot kongehusets strenge krav om sikkerhet som ville medført avsperring og inngjerding av en stor del av området. Som en digresjon på de vrakede hytteplanene heter restauranten på Kringkasteren i dag «Prinsessens drøm».

Boka ble trykket i Litauen i et opplag på 400 eksemplarer. Ifølge Karlsen ser det ut til elevbedriften kan gå i overskudd.

— Pengene som blir igjen etter prosjektet vil bli brukt på klassetur til utlandet, sier hun.