Bymisjonen åpner kafé i det røde bygget ved Festningen, noe som umiddelbart faller i smak hos Hanne Katinka Hofgaard og Svein Ole Breland fra parkvesenet. Foto: Vegard Damsgaard
En flytebrygge langs kanten av Festningen skal lede folk ut til den ytterste moloen. Foto: Vegard Damsgaard
Lekeplassen med sittebenker skal oppgraderes, blant annet med bistand av byggeprosjekter i nabolaget. Foto: Vegard Damsgaard

— Mange synes Tresse er litt for ødslig når det ikke er fest eller store arrangementer. Vi ønsker å få større hverdagsaktivitet her nede, forklarer landskapsarkitekt Hanne Katinka Hofgaard i parkvesenet.

Til byutviklingsstyrets møte neste uke fremmer de planer for to av byens byrom som skriker etter nærkontakt med både grønne og svarte fingrer: Tresse og Domkirkeparken.

Begge har stått høyt på ønskelisten i mange år. Men etter at Kvadraturplanen ble vedtatt tidligere i år, med åpne byrom som ett av satsingsområdene, er tiden moden.Nå skjer det ting i Tresse: Kommunen har leid ut den røde bygningen til Kirkens Bymisjon, som blant annet åpner kafé 2. desember. Til våren avdukes veteranmonumentet sentralt på plassen, mot vest.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Benker og flytebrygge

Festplassen frekventeres helst av lekende barn med foreldre på slep, eller turgåere via Strandpromenaden. Parkvesenet vil beholde grusplassen, men gjøre den mer trivelig.

— Vi vil ramme den inn og lage intime oppholdssteder, med steingulv og sittegrupper. Dette skal bli et koseligere sted å sitte og nyte utsikten, forklarer Hofgaard.

• Inngangen fra Festningsgata skal markeres med skilt og belysning, rosehaven videreutvikles til et urbant rosarium der sitteplassene innrammes av klatreroser.

• Kvartalslekeplassen skal oppgraderes med skiferdekke langs muren, og flere attraktive lekeelementer får både de minste og de litt eldre barna.

• På østsiden av Festningen plasseres en flytebrygge som gir direkte gangforbindelse til den ytre moloen ved Langfeldts Allmenning. Da er det fritt fram for fiske og bading.

• Den åpne gressletta ved Festningen rammes inn av staudeplanter, og får belysning på trærne. Både grusplassen foran det røde bygget og ut mot båthavna tilrettelegges for grilling og andre aktiviteter.

— Tresse er jo byens tusenårssted. Nå handler det mest om å styrke stedets kvaliteter, sier parksjef Svein Ole Breland, som har en jobb å gjøre med å få prosjektene inn i de neste års budsjetter. Med unntak av lekeplassen, som nye boligprosjekter i nabokvartalene må bidra til.