Lærerne sto i kø for å få t-skjorter og alt det andre materiellet som trengs for en streik i Kristiansands-skolene. Foto: Kjartan Bjelland
Streikegeneral Arnulf Andersen holdt appell for rundt 300 lærere i Niels Henrik Abels hus i Kristiansand mandag formiddag. Foto: Kjartan Bjelland

— Jeg har fått masse positive reaksjoner, ikke minst fra folk som ikke er lærere, sier streikegeneral Arnulf Andersen. Han holdt appell for lærerne i Niels Henrik Abels hus, og klappsalvene dundret i lokalet.

Samtidig var Mette Gundersen (Ap) fra Kristiansand i Oslo - på vei til møte i arbeidsutvalget til lærernes arbeidsgiver, Kommunenes Sentralforbund KS). Som første nestleder og medlem av tariffgruppen i KS, har hun politisk innflytelse på hva som skjer under streiken.

Noen skritt tilbake

— Jeg var veldig glad at vi kom i mål med forhandlingene. Men nei'et fra lærerne var så tydelig at en må gå noen skritt tilbake for å se hva en kan gjøre for å unngå at skoler må stenge, sier Gundersen.

— Kan vi tolke deg dit hen at du vil forsøke å påvirke KS sin forhandlingsdelegasjon til å bevege seg?

— Du kan ikke tolke meg utover det jeg sier. Men jeg håper vi kommer til en løsning de neste dagene, sier Gundersen.

Streikevakter

Blant lærerne i Kristiansand var det ingen signaler om motvilje til å gå inn i streiken. Fra lunsj hadde streikevakter ved alle de berørte skolene i Kristiansand fått streikeutstyret, og var på plass.— Det er jo en litt rar situasjon, ettersom det nesten ikke er folk på de videregående skolene, og lite for streikevaktene å ta fatt i, sier Andersen. Han har ikke fått beskjed om en eventuell neste opptrapping av streiken, de beskjedene kommer fra Utdanningsforbundet sentralt. Det er varslet at også barneskolene kan bli rammet ved en eventuell opptrapping.

Møtes mandag

Partene i lærerstreiken møtes hos Riksmekleren mandag klokka 16, og det er kanskje siste mulighet til å avblåse hele aksjonen før en eneste elev blir rammet.

Fase to i streiken begynte riktignok mandag morgen med en kraftig opptrapping, men ingen elever har foreløpig merket noe. De fleste skolene i Kristiansand har skolestart for elevene torsdag.

Til sammen omfatter streikeopptrappingen fra mandag 17 skoler, 7400 elever og 592 lærere på Sørlandet. Lærerne i Aust-Agder hadde møte med appeller og utdeling av streikeutstyr allerede fredag.

Planleggingsdag

Nå er 5500 lærere i arbeidskonflikt landet over. Det som rammes av skolevirksomhet i første omgang, er lærernes egne planleggingsdager og gjennom det motpartens mulighet til god drift av skolene.Partene har ikke møttes siden det tvungne meklingsmøtet som fant sted etter 30 dagers konflikt. Men de tropper opp på Riksmeklerens kontor mandag klokken 16 til et såkalt «forberedende møte». Ingen av partene vil spekulere i noe forestående gjennombrudd, men alle nøkkelspillerne vil komme, og det er ingen frister å forholde seg til.

Hvis riksmekler Nils Dalseide finner stemningen konstruktiv, er det ikke utelukket at møtet kan utvikle seg til forhandlinger i 11. time. Han meldte søndag at det er «en løpende og god dialog mellom meklerne og partene».

Kolbjørg Ødegaard i Utdanningsforbundets streikekomité understreker at det ikke er snakk om noe formelt meklingsmøte. Hun har jevnt over lave forventninger.

— Vi følger vår opptrappingsplan og finjusterer opplegget. Rundt i landet er aksjonen godt i gang. En ny runde hos Riksmekleren nå måtte eventuelt bygge på frivillig mekling, og det har ikke vi gått med på. Det er KS som må komme med noe bedre, sier Ødegaard til NTB.