MANDAL: — Så lenge jeg ikke har kone og barn er det i grunnen greit å ha noe å holde på med, sier urmaker Abrahamsen.

Følg FVN Mandal på Facebook!

I 2001 sto 29.057 nordmenn over 67 år i arbeidslivet. I 2011 hadde antallet økt til 72.934, viser tall fra Statistisk Sentralbyrå. Én av fem over 70 år er i jobb, noe som sender Norge opp i europatoppen.

Vi må slutte å tvangspensjonere folk over 70 år

John Abrahamsen har jobbet i snart 60 år og er i dag en av ytterst få, gjenværende urmakere, på Sørlandet.

Vil ikke tvangspensjonere

Regjeringen har nå sendt ut et forslag om endringer av aldersgrensene i arbeidslivet. Etter arbeidsmiljøloven er 70 års alder hovedregelen for hvor lenge man kan jobbe, der arbeidsgivere har anledning til å avtale lavere aldersgrense.

I Norge er det i dag vanlig at man stempler ut som 67-åring. Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) sier til Fædrelandsvennen at regelverket må endres.

— Vi må slutte å tvangspensjonere folk over 70 år. Økning av aldersgrensen betyr ikke at alle må jobbe lenger, men at vi gir dem tilbudet. I vårt fremtidige arbeidsmarked trenger vi at flere står lenger i jobb, sier Eriksson.

Arbeidsministeren ønsker at grensen heves til enten 72 eller 75 år.

Urmakeren har opparbeidet seg en fagkunnskap som fremdeles er ettertraktet på markedet. Har du problemer med klokka, reparerer John mekaniske urverk mens kundene venter i butikken.

Urmaker John Abrahamsen. Foto: Espen Sand

Det er fremdeles mange som kommer inn med klokkene sine

— Må man nødt å sende klokka til reparasjon blir det nesten like dyrt som å kjøpe en ny. Tidene har forandret seg, men det er fremdeles mange som kommer inn med klokkene sine. Spesielt om sommeren og før skolestart, sier Abrahamsen.

NHO negative

De siste 50 årene har levealderen i Europa økt med fem år og kommer, ifølge EU-kommisjonen, til å øke med ytterligere sju år innen 2060.

Samme år vil dobbelt så mange mennesker over 65 år delta i arbeidslivet og de aller fleste land i Europa planlegger nå å heve pensjonsalderen.

Tall fra organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) viser at pensjonsalderen i Europa er 61,4 år, mens den i USA er 65 år og Japan nesten 70. Leder i Næringslivets Hovedorganisasjon, Siri Mathiesen, ønsker likevel ikke å rokke ved aldersgrensen.

— Vi synes forslaget om å ha eldre lenger i arbeidslivet er veldig positivt. Vi mener at 70 år er en alder som bør stå fast, og at man heller øker pensjonsalderen i de yrkesgruppene hvor man pensjoneres når man er 60 år, sier Mathiesen og henviser til statlige ansatte.

- Mange eldre gjør allerede i dag individuelle avtaler med arbeidsgiverne om å jobbe lenger enn aldersgrensen. Det tror jeg vil fortsette i større omfang, sier hun.

Urmakerfamilie

På torget i Mandal ble urmakerforetningen etablert i 1955. Da gjennom faren Salve, som også var urmaker. I dag er lokalene blitt en viktig møteplass.

Abrahamsen mener forslaget til arbeidsministeren er positivt.

— I Danmark kan man pensjoneres når man er 60 år, men jeg synes det bør være opp til hver enkelt om de ønsker å jobbe. Hadde jeg hatt familie så hadde jeg nok ikke sittet her, innrømmer urmakeren.