Det var da temaet farlige skoleveier ble tatt opp på NRK Rogaland tirsdag, at Krogstad, som har for vane å uttale seg i sterke ordelag, sa følgende på spørsmålet om syklister som sykler fort også er farlige i trafikken:

— Det er klart at de som kommer i kondomdress, med racersykkel og bukkestyre, og puster og peser og er overvektige og skal kjøre midt i veien: De kan du ha for meg, sa UP-sjefen i Agder og Rogaland.

(Hør sekvensen av intervjuet til høyre i artikkelen).

Dette har ført til kraftige reaksjoner. Blant annet ble Syklistenes Landsforening intervjuet på radioen dagen derpå.

— Fikk et flash av meg selv

— Det er trist at en UP-sjef må generalisere så voldsomt for å få fram et poeng. Han bør være glad for hver eneste som sykler i stedet for å kjøre bil, sa Hulda Tronstad til NRK Rogaland.

Krogstad beklager nå hendelsen og skrev en e-post til Syklistenes Landsforbund.

Jeg fikk et flash av meg selv, når jeg ser meg selv i speilet med den trange sykkelbuksa

Øystein Krogstad

- Ooooops, jeg har tråkket på noen ømme tær. Jeg prøvde bare å fokusere på at bilister og syklister må ta hensyn til hverandre, skrev han.

Krogstad sier han tenkte på seg selv da han uttalte seg om de overvektige syklistene i kondomdress.

— Jeg fikk et flash av meg selv, når jeg ser meg selv i speilet med den trange sykkelbuksa. Der står en lett overvektig mann i 50-årene i kondomdress som skal ut å sykle, sier Krogstad til Fædrelandsvennen.

- Et oppslag i media er verdt ti kontroller

UP-sjefen er overrasket over alle reaksjonene som har kommet i etterkant.

— Det er mulig jeg er litt naiv, men jeg så ikke de reaksjonene komme. Det var ikke meningen å fornærme noen, sier Krogstad.

— Du bruker humor bevisst når du snakker med media?

— Jeg prøver å bruke humor og være klar og tydelig. Et godt oppslag i pressen er verdt ti kontroller. Men jeg balanserer på en knivsegg, og jeg traff ikke denne ganga.

— Kommer du til å uttrykke deg annerledes i media etter dette?

— Det jeg steller med er dødsens alvorlig. Det handler om drepte og alvorlig skadede i trafikken. Det er en ufattelig viktig jobb. Det er ikke så lett å få fokus og blest om trafikk. Men selvfølgelig, jeg ønsker ikke å støte noen. Men jeg kan ikke love at det ikke kommer mer fra meg.

Fredag har Krogstad vært i samtaler med sjefen for Utrykningspolitiet, etter at de fikk flere henvendelser om saken.

Ta ballen - ikke mannen

— Vi har hatt en prat, og er enige i at vi ikke skal gi karakteristikker av trafikanter med mindre det har noen betydning for trafikksikkerheten. Det skulle gjerne vært usagt, men nå er det ute av verden. Vi tar denne saken til læring, og beklager at noen har følt seg støtt, sier Runar Karlsen.

Sjef for Utrykningspolitiet, Runar Karlsen, sier han har hatt en prat med Krogstad fredag, og at de tar saken til læring. Foto: NTB Scanpix

— Synes du det er greit at han bruker humor for å få blest om saker?

— Humor er viktig, men med godt skjønn. Når det ikke oppfattes som humor, blir det helt feil, sier han.

Sa feil om gangfelt

Onsdag ble saken fulgt opp, og programlederen ba Krogstad utdype kritikken mot syklistene. Der uttrykte han stor forståelse til de bilistene som irriterer seg over visse syklister.

Han uttalte at mange burde bytte ut racersykkelen med en annen sykkel og bruke gang- og sykkelveiene. Og han sa at det ikke er lov å sykle over gangfelt, noe som er feil. På UPs Facebook-side har det kommet et innlegg om at UP-sjefen må lære seg trafikkreglene, og ikke skape fordommer og vranglære om trafikkregler for syklister i radio.

— Det jeg mente å si var at bilistene ikke har vikeplikt. Jeg beklager at jeg sa feil i radioen og var litt utydelig. Jeg er ikke ufeilbar, og jeg må tåle litt kjeft. Jeg skal selvfølgelig skjerpe meg når det gjelder veitrafikkloven, og være nøyere neste gang de stikker en mikrofon opp under nesa mi, sier han.

— Hva er din ærlige mening om syklister?

— Det skal være plass til syklister og bilister, i en skjønn forening. Bilistene må tenke seg meget nøye om, for det er syklisten som taper. Når det er sagt, må syklisten ta vare på seg selv, og tenke på om du har forkjørsrett og rett til å kjøre i veien, sier Krogstad.