Stian Vikra fra Karmøy la ut fra Flekkerøy torsdag 24. juli. Målet var Hanstholm i Danmark. Natt til lørdag kom 31-åringen i mål, etter å ha brukt 45 timer på de 120 kilometrene.

— Det var deilig å komme i mål. Det ble litt lenre enn planlagt. Jeg trodde det ville gå på nærmere 30 timer, sier Vikra til Fædrelandsvennen.

— Hvordan opplevde du turen?

— Det gikk helt greit. Jeg har mine pauser, der jeg spiser og drikker, men etter hvert ble det litt kaldt. Vannet var vel mellom 18 og 20 grader, men det blir kaldt så jeg er i vannet så lenge, sier han.

- Mye strøm

31-åringen startet med svømming i en alder av 27 år, og anser seg selv som en ok mosjonistsvømmer. Han har tidligere svømt over Boknafjorden, i Lysefjorden, strekningen Utsira-Karmøy, over den engelske kanal og Mjøsa på langs. I Hanstholm ble Vikra tatt i mot av familie, samt flere sambygdinger, blant annet fotballspillere som deltar i Dana Cup i Hjørring.

— Vi var forespeilet bedre vær og lite strøm, men vi hadde mye strøm både ut fra norskekysten og inn mot Hanstholm, sier Magne Vikra, svømmerens bror som har fungert som båtfører i en av de to følgebåtene.

Stian Vikra har vært i vannet under hele svømmeturen, og har med andre ord ikke sovet under turen. Mat og drikke, i form av bananer, energibar, polarbrød og drikkeposer, har blitt servert i ei bøtte på ei stang fra den ene følgebåten.

— Stian sov dårlig natta før svømmeturen også, så han hadde ikke sovet på nærmere tre døgn da han kom i mål. Men han er i forholdsvis god form nå, forteller broren.

- Forstår ikke at det går an

Stian Vikra var i vannet under hele den 45 timer lange svømmeturen fra Flekkerøy til Hanstholm. Her er han i aksjon 12 timer etter start. Foto: Fra Facebook-siden "Svøm for livet"

— Hvordan vil du beskrive din brors innsats? - Det er helt enormt, jeg forstår ikke at det går an, sier han.

Etter noen timer søvn, har det blitt mye mediakontakt for Vikra i formiddagstimene lørdag. Flere har vært interessert i å skrive om mannen som var den første til å svømme over Skagerrak.

— Hva skal du gjøre nå?

— Nå skal jeg slappe av i noen uker, uten å tenke på speedoen, sier Stein Vikra.

— Det er gode badetemperaturer nå. Blir det et bad, eller har du badet nok?

— Jeg kan nok bade litt, men det blir ikke noen svømmeturer.

Fokus på organdonasjon

Svømmeturen har fått navnet «Svøm for livet», og er gjennomført for å sette fokus på Stiftelsen Organdonasjon. Målet var å få flere til å registrere seg som organdonorer. De to brødrene mistet et søskenbarn med hjertefeil i ung alder, og de håper «Svøm for livet» kan være med å redde andre.

— Han døde 20 år gammel, noen dager etter en operasjon. Belastningen ble nok for stor, så han hadde nok ventet for lenge, sier Stein Vikra.

— Jeg håper dette kan bidra til at ventelistene blir kortere. Det kan redde mange liv, fortsetter han.

— Prosjektet har fått bra oppmerksomhet, og jeg ser av henvendelsene på vår Facebook-side at mange har registrert seg som organdonor, sier Magne Vikra.