Espen Halvorsen (foran) og Vetle Kjærstad registrerer at vannstanden stadig synker. Foto: Lars Hollerud
Espen Halvorsen blir aldri ferdig med å rydde i Songdalselva. Men alt hjelper. Her er de ved Presteneset, populært kalt Kokos. Foto: Lars Hollerud
Songdalselva er i ferd med å forminskes til en bekk. Foto: Lars Hollerud
Vetle Kjærstad blir i alle fall ikke kald på beina når han jobber i Songdalselva denne sommeren. Foto: Lars Hollerud
Magnus Finsådal har lillesøster Tuva, mamma Lise og bestemor Hildur som publikum når han tar spranget ut i elva. Foto: Lars Hollerud

Det vet vi, fordi Lise Rørheim er 172 centimeter lang. Minus beina, som måler godt og vel halvparten og som er over vann. Men pluss omtrent en meter, siden hun står på håndflatene.

— Aldeles nydelig. Temperaturen er deilig, og kulpen har vi for oss selv, opplyser hun som like i forveien på elegant vis målte dybde, og ellers koste seg med sine barn Magnus (6), Tuva (3) og sin mor Hildur Rørheim på badeplassen som lokalt er kjent som Lohellen.

Og dette skriver vi, fordi denne sommerens nærmest overstadig gode vær har tæret hardt på Songdalselva.

Så hardt at den stedvis fremstår som en bekk. Og det synes noen er både trist og leit.

Særlig Espen Halvorsen og Vetle Kjærstad. Noen ganger møtes kameratene for å fiske i elva. Andre ganger treffes de for å fikse den, med motorsag og annet verktøy.

— Den som høster, må også så, forklarer Halvorsen.

Grunnen

Han er leder av Songdalselvas elveeierlag, men ikke grunneier.

— Årsmøtet, som jeg ikke var til stede på, ville heller ha en engasjert ikke-grunneier enn en ikke-engasjert grunneier som leder, forklarer Halvorsen.

Så engasjert er Halvorsen og Kjærstad og av og til noen flere, at de bruker noen timer hver uke på å gjøre elva mest mulig ideell for laks som skal gyte.

— Bekkene også. For der yter sjøørreten, legger han til, og forteller at 4,5 tonn gytegrus ble lagt ut i fjor.

— Er det sant at Songdalselva er verdens nest mest svingete elv, bare slått av Amazonas?

— Vi er kjent med ryktet, og vi lever godt med det, svarer Halvorsen.

Tidligere i sommer hyllet denne avisen den samme gjengen for å fjerne skrot fra elva, som måler omtrent tre mil fra Songevannet og Hagelandsvannet til utløpet i havet mellom Åros og Høllen. Underveis, ved kommunegrensa til Søgne, endres rimeligvis navnet til Søgneelva.

Nå hedres karene for å legge til rette for fisk i alle aldere.

Teorier

— Teoretisk sett kan flott sjøørret fiskes her fra 15. juni til 30. august, og like fin laks fra 1. juli til 15. august. Problemet er at nå kan det knapt fiskes noe som helst, påpeker Halvorsen, som selv har hentet en laks på fem kilo fra elva.

— Vetle fisket en rugg på 9,7 kg, påpeker kompisen.

— Er elva fin å padle i?

— Absolutt, hvis det kommer ti ganger mer vann.

Vi møter dem på Presteneset, populært kalt Kokos.

— Dette var tydeligvis en gammel festplass. I alle fall fant vi mengder av knust glass, sier Espen Halvorsen, før han drar i gang motorsaga for å fjerne stokker og greiner som sperrer for fisketrafikken.

Bare så det er nevnt: Jordene som står i vann når elva virkelig flommer, ligger tre til fire meter over der elva for tiden så vidt surkler mot havet.