KRISTIANSAND: — Dette er kjempemoro og motiverer oss veldig, sier Marcussens trener, Lukas Udelhoven.

Mens Marcussen fortsatt forbereder seg til sesongstart, slo Amalie Iuel i helga til med 6011 poeng i en sjukamp i USA, hvor hun er bosatt. 22-åringen, som i fjor sommer byttet fra dansk til norsk statsborgerskap, har hittil vært mest kjent som hekkeløper, og deltok på 400 meter hekk i Beijing-VM i fjor. Men i conferencemesterskapet på den amerikanske vestkysten beviste hun at hun fortsatt behersker mangekamp, som hun har drevet parallelt med hekke-løpingen. Der smadret hun persen sin med 400 poeng, og et bedre resultat har ikke Ida Marcussen oppnådd siden hun klarte 6083 poeng i Ratingen for snart to år siden.

- Større OL-sjanse på hekk

6011 poeng er også godt over EM-kravet på 5900 poeng, men 209 poeng bak det norske OL-kravet på 6220 poeng, et krav som er 20 poeng hardere enn det internasjonale.

Les også:

Ida Marcussen og trener Lukas Udelhoven under ei økt på Kristiansand stadion. Foto: Arkiv: Reidar Kollstad

— Det er veldig bra at Ida endelig får en konkurrent. Samtidig synliggjør det også hvor god Ida er. Alle skryter nå av Amalie, men på det nivået har Ida ligget i alle år, sier Udelhoven om Våg-jenta som har deltatt i de ti siste internasjonale mesterskapene.

Tyrving-jenta Iuel har imidlertid ennå ikke bestemt seg for om hun skal satse hekk eller sjukamp i år.

— Hva jeg gjør i EM og OL kommer litt an på hvordan jeg gjør det de neste ukene fremover på langhekken, sa Iuel til 2 etter helgas prestasjon.

— Jeg tror hun har større sjanse til å klare kravet til Rio-OL på 400 meter hekk. Men hun bør satse videre på begge øvelser. Langhekken er den øvelsen som har størst overføringsverdi til mangekamp, sier Udelhoven.

Les også:

Ulike egenskaper

Går man inn og ser på enkeltresultatene til Iuel opp mot Marcussens, avslører det to sjukjempere med vidt forskjellige egenskaper. Iuel knuser Marcussen i alle tre løpsøvelsene foruten høyde mens Marcussen på sitt beste har vært enda mer suveren i de to kastøvelsene og i lengde.

— Akkurat det er litt moro. Det viser at mangekamp ikke bare handler om sprint- eller kastegenskaper, men om å være allsidig. Min filosofi er å være like god i alle øvelser. Spørsmålet er om Amalie klarer å utvikle kastegenskapene. Jessica Ennis (OL-vinner i 2012, red. anm.) startet sjukampkarrieren som et sprint- og hoppfenomen og siden klarte hun å utvikle kastegenskapene. Det skal bli spennende å se om Amalie klarer det samme, sier Udelhoven.

- Ida slipper hovedfokus

200-resultatet hennes i helga på 23,41 er bare 11 hundredeler bak den norske sprintdronningen Ezinne Okparaebos norgesrekord.

— Mange mener at hvis man bare lykkes i sprint, så har man et stort mangekamppotensial. Jeg ser det ikke så ekstremt for da er man mer sårbar for skader og ikke så allsidig som man bør være. I første omgang handler potensial om å tåle mye trening og stor belastning. Når det er sagt, er det liten tvil om at Amalie har mer enn god nok sprintfart til å hevde seg, understreker Udelhoven.

Han ser også klare fordeler for Marcussen dersom Iuel velger å satse mangekamp.

— Det kan gjøre at Ida slipper å være i hovedfokus i hver eneste sjukamp i mesterskap, sier Udelhoven.