De vil gjøre det til en hovedregel å ha solceller på kommunens bygg.

— Det mangler ikke på bygg å ta av. Vi mener det er naturlig å begynne med de byggene der det gir størst effekt, sier Melissa Jocelyn Lesamana, SVs gruppeleder i Kristiansand.

I sitt alternative budsjett har de satt av åtte millioner til solceller på kommunale bygg de kommende fire årene. De kommer også til å foreslå at Kristiansand kommune oppretter et eget rådgivningskontor for solenergi.

— Det er mange partier i bystyret som har påberopt seg miljøprofil, det gjelder både Ap og Venstre. De vil nå ha en mulighet for å bli med på dette, sier Lesamana.

Prioritering

I Kristiansand kommune er det kun ett bygg som har solceller, Møllestua barnehage på Grim. Fædrelandsvennen har bedt driftstekniker Geir Nordstokkå om å vise fram taket som er fullt av solceller og solfangere.

SV får neppe flertall for sitt forslag om å bruke åtte millioner på solceller de kommende årene. Flertallet har prioritert annerledes på sitt investeringsbudsjett. Foto: Reidar Kollstad

— På vårdager med sol er bygget selvforsynt med energi. I tillegg har vi overskudd av energi som vi leverer på strømnettet, forklarer Nordstokkå.Når de går med overskudd, lyser det grønt i lamper på utsiden av barnehagen. Ifølge Nordstokkå er solcellene montert litt feil og allerede gamle. Dagens teknologi ville ha fått det til å lyse grønt på enda flere dager enn nå.

Større effekt

Selv om Møllestua har blitt et utstillingsvindu for Kristiansand, har ikke prosjektet ført til noen satsing.

— Nytten av solceller har vært marginal til nå, men det blir en stadig mer effektiv løsning. Prisen kryper nedover og effekten øker, så solceller er interessant, sier Rune Rosseland i Kristiansand Eiendom.

Ifølge Rosseland har de klart å redusere energibruken i kommunale bygg med 30 prosent gjennom forskjellige energiøkonomiserende tiltak. Neste steg blir å ta i bruk nye energiformer, og da er solceller et av alternativene.

Kommunen vurderer forskjellige løsninger, blant annet solfangere der energien blir brukt til å varme opp vann. De vurderer også en mindre satsing på å prøve å lagre energi på batteri.

— Med dagens teknologi kan solceller gi et bidrag vår, sommer og høst. Så må man ha andre løsninger på vinteren, sier Rosseland.

Randesundhall

Melissa Jocelyn Lesamana mener det ikke er noen grunn til å vente med å satse.

— Møllestua barnehage overbeviser meg bare enda mer om at det er rett. Barnehagen ligger på et sted der det ikke er spesielt mye sol, solcellene er tre år gamle og til og med montert feil. Men likevel kan de levere overskuddskraft deler av året. Tenk hva vi kan oppnå med dagens teknologi, sier Lesamana.

Men SV kommer neppe til å få flertall for noen storsatsing. Flertallet i bystyret har allerede bestemt seg for å stemme for et budsjett med andre prioriteringer.

— Det er en god og positiv sak, men det har en kostnadsside. Pengesekken er ikke større en den er, og vi har landet på å prioritere Randesundhallen i dette budsjettet, sier Venstres gruppeleder Ivar Bergundhaugen som legger til at han håper det blir rom for investeringer i fremtidige budsjett.

Lesamana svarer:

— Dette viser at de har valgt feil side i politikken. De sa at miljø kommer foran, men dette viser at det kommer i siste rekke, sier hun.

— Men hvorfor vil dere satse på en teknologi som uansett innebærer at man må ty til andre løsninger i tillegg?

— Kristiansand har gode forutsetninger med sin plassering. I tillegg er dette løsninger som er raskt å få på plass. Andre ordninger som jordvarme vil ta mye lengre tid.