Marianne Dahl (til venstre) roser kommunens kreftkoordinator-tilbud. På resten av bildet ser vi blandingshunden Alex, og kreftkoordinator i Kristiansand kommune Hafdis Helgadottir.

— Hafdis og Alex ble den beste rehabiliteringen for meg, forteller Marianne Dahl.

For fem år siden ble alenemoren fra Kristiansand behandlet for brystkreft. Etter en kort rehabilitering var hun tilbake i jobben sin i reklamebyrået Fundament Kommunikasjon. I fjor høst opplevde hun at ting buttet imot.

- Fikk umiddelbar hjelp

— Det ble vanskelig å komme seg opp av sofaen, og det gode humøret var borte. Jeg begynte å lure på om det var en ny spredning som gjorde at jeg følte meg sliten, forteller Dahl.

Marianne Dahl ville ikke være til bry, og kviet seg derfor for å ta kontakt med fastlegen. I stedet sendte hun en e-post til Kreftforeningen der hun fortalte hvordan hun hadde det. Kort tid etterpå fikk hun svar, og ble satt i kontakt med kommunens kreftkoordinator, Hafdis Helgadottir.

— Jeg fikk umiddelbar hjelp, og en trygghet om at følelsene jeg bar på var helt normale, forteller Dahl.

Fant hund på Facebook

Dahl ble tilbudt behandling ved rehabiliteringssenteret på Eiken.

— Jeg ønsket noe som kunne trekke meg opp av sofaen, og gjøre meg glad igjen.

Og svaret, det dukket opp på Facebook. Mer eksakt på "Dyrenes Beskytter Kristiansand" sin side. Den vesle blandingshunden Alex søkte etter et hjem.

— Med en gang jeg så bilde av han, visste jeg umiddelbart at han skulle bli medlem av familien vår.

Kristiansandkvinnen takket nei tilbudet på rehabiliteringssenteret. Tiden fremover ble fylt av samtaler med kreftkoordinatoren, og valpetrening i det fri. Resultatene har ikke latt vente på seg. I dag føler Marianne Dahl seg som sitt entusiastiske og livsglade jeg igjen. Og valpen Alex er blitt en stor unghund på 11 mnd.

Vil hjelpe andre

Nå ønsker Dahl å spre budskapet om viktigheten av å søke hjelp til andre i samme situasjon.

— Hjelpen jeg fikk fra kreftkoordinatoren min var helt avgjørende for meg. Før jeg kom i kontakt med henne, visste jeg ikke at det fantes et slikt tilbud. Det tror jeg ikke at jeg er alene om.

Kommunenes tilbud om samtaler og hjelp fra en kreftkoordinator er til for både kreftrammede, tidligere kreftrammede og deres pårørende.

Hafdis Helgadottir, kreftkoordinator i Kristiansand kommune. Foto: Heida Gudmundsdottir, Heida Gudmundsdottir

— Hos oss trenger man ikke fylle ut noen søknader, eller ha henvisning fra lege. Noen trenger kanskje bare én samtale, mens andre trenger lengre oppfølging. Vi tilpasser hjelpen slik brukeren ønsker det, opplyser Hafdis Helgadottir, kreftkoordinator i Kristiansand kommune.

- En normal reaksjon

Ifølge henne er symptomene Marianne Dahl opplevde i ettertid av kreftbehandlingen noe svært mange erfarer.

— Å føle seg nedstemt, bekymret for fremtiden, og opplevelsen av å befinne seg i en slags boble er følelser jeg ofte hører kreftrammede og pårørende beskrive. Jeg vil beskrive det som normale reaksjoner av det å få kreft, sier Helgadottir.

Hun mener at det er viktig å snakke med noen hvis man har slike symptomer.

— Jeg opplever at det er viktig for kreftrammede å ha noen som lytter til dem. På den måten får de mulighet til å sortere tankene.

Helgadottir har også erfart at kjæledyr kan hjelpe folk gjennom en vanskelig periode.

— Så lenge ikke dyret føles som en ekstra belastning, kan det være til hjelp. En hund kan for eksempel gi økt fysisk aktivitet, som igjen kan gi mestringsfølelse. Alle er vi forskjellige, og det er derfor viktig å tilrettelegge hjelpen til hver enkelt, sier kreftkoordinatoren.

Kreftforeningen støtter

I tre og et halvt år har Kreftforeningen betalt 75 prosent av kreftkoordinatorstillingene. Dette vil de fortsette med ut 2015. Kreftforeningen håper at kommunene vil se behovet, og videreføre stillingene selv.

— Kreftforeningen har fått mange tilsvarende gode tilbakemeldinger fra pasienter og pårørende, sier distriktssjef Geir Wehus i Kreftforeningen.

Han mener at stillingene gir bedre tverrfaglig samarbeid, helhetlig pasientforløp, økt trygghet og forutsigbarhet for pasienter og pårørende. I tillegg til økt kompetanseheving generelt i kommunene.

— Kreftkoordinator-stillingene bidrar til å utsette, og redusere behovet for andre kommunale helsetjenester. Dette fordi tidlig kontakt skaper forutsigbarhet og trygghet. Målet til Kreftforeningen er at alle kommuner skal ha koordinatorer på sikt, sier Wehus.