— Stortingsrepresentant Grøvan står for stortingsårets største politiske mageplask, sier Sps stortingsrepresentant Geir Pollestad fra Rogaland til Fædrelandsvennen.

KrF, Sp og de to stortingsmennene kjemper en durabelig kamp om å fremstå som største garantist for fortsatt akutt-beredskap og fødeavdeling ved det eneste sykehuset mellom Kristiansand og Stavanger.

KrF brøt med Sp

Ett av forslagene i Utviklingsplan 2030 for Sørlandet sykehus er nedleggelse i Flekkefjord.

img_s_rlandet_sykehus_fl_1_1_ue63ujv_display.jpg Foto: Torbjørn Witzøe

For to uker siden toppet det seg i Stortinget. KrF hadde varslet at partiet ville støtte Sps lokalsykehus-forslag, men brøt dagen før og stemte i stedet sammen med regjeringspartiene og Ap om ny nasjonal sykehusplan.— Hadde KrF villet stanse nedleggingen hadde de stemt for Senterpartiets forslag i Stortinget. Det er synd at KrF sammen med regjeringspartiene holder folk som er opptatt av lokalsykehuset og lokalmiljøet sitt for narr, sier Pollestad, som representerer Rogaland på Stortinget.

Sps forslag gikk ut på at «vesentlige endringer» i driften ved sykehusene skal godkjennes av Stortinget. Det ble særlig fokusert på fødetilbud og akuttberedskap.

Forslaget som KrF stemte for, lød: «Stortinget ber regjeringen legge fram en nasjonal helse- og sykehusplan for Stortinget, der Stortinget kan behandle overordnede prinsipper for utvikling og struktur for sykehus og spesialisthelsetjenesten i planperioden».

- Uærlig

Pollestad kaller det uærlig å fremstille stortingsvedtaket som en seier for Flekkefjord sykehus. Pollestad har derfor spurt helseminister Bent Høie i et skriftlig spørsmål, og han mener Høies svar til fulle viser at KrF har begått mageplask.

Statsråd Høie skriver i sitt svar til Pollestad: «Jeg ønsker ikke med nasjonal helse- og sykehusplan å legge opp til at Stortinget skal ta beslutninger knyttet til det konkrete føde- og akuttilbudet eller øvrige endringer ved de ulike sykehusene».

— Svaret viser min bekymring. Det er ingenting i det KrF har støttet som sikrer Flekkefjord sykehus på sikt, sier Pollestad.

Men statsråden skriver også at Utviklingsplan 2030 på Sørlandet kommer etter nasjonal helse- og sykehusplan.

«Halv seier«

— Dermed er Flekkefjord sykehus sikret. Pollestad nevner ikke dette, som jo betyr at Flekkefjord sykehus er sikret. Men det er ikke en hel, det er en halv seier, sier Hans Fr. Grøvan til Fædrelandsvennen.

For å sikre sykehuset på sikt, mener han det må gjøres en jobb i Stortinget med innholdet i nasjonal sykehusplan.

— Jeg mener at akutt- og fødetilbud inngår i de «overordnede prinsipper» Stortinget skal si noe om, sier Grøvan.

Han viser også til Helseforetaksloven om at viktige avgjørelser skal tas i foretaksmøte, altså av statsråden, og han mener Høie ikke der kan legge ned noe som Stortinget er mot at legges ned.

— KrF og Grøvan gikk ut med en politisk seier. KrF har vært uærlig, sier Pollestad.