VENNESLA: Fra neste skoleår må ungdomsskolen ta sin del av firemillionerskuttet i Vennesla-skolen og kutte 960.000 kroner.

Skal skolen ha håp om å få tilskudd til fem ekstra lærerstillinger fra høsten, er kravet fra regjeringen at skolen ikke reduserer antall ordinære lærerstillinger fra nivået 2011/12. Rektor ser ingen annen utvei enn å bruke skolens fond som nå er på 450.000 kroner.

— Jeg vil ikke kutte i undervisere, jeg må ha de jeg har, fremholder Eivind Tellefsen.

- For å klare å dekke inn 960.000 kroner, så må du bruke fondet?

— Det er det jeg må forholde meg til, men det blir ikke smertefritt. Men gevinsten med å få fem nye stillinger, er så stor, sier han.

Vennesla ungdomsskole må dekke inn 400.000 kroner i år. De tas fra fondet. Men hvor de resterende 560.000 kronene skal tas fra, er foreløpig uklart. Ifølge rådmannen kan det bli nødvendig med en ekstrabevilgning gjennom driftsbudsjettet (første tertial) i april.

— Vi må se på hvordan vi skal løse dette. Akkurat nå vet jeg ikke hvordan vi skal dekke inn dette, sier økonomisjef Gerd Signe Vigebo.

Hun sier ungdomsskolen ligger an til å få et overskudd inneværende skoleår, men kan ikke nå tallfeste hvor mye.

Oppvekstsjef Kristin E. Robstad er klar på at ungdomsskolen må bli skjermet fra kutt i ordinære lærerstillinger. Det er mest nærliggende å se hvordan skolen selv kan klare inndekningen på 960.000 kroner.

Ifølge Eivind Tellefsen har ungdomsskolen alltid har vært flinke til å legge seg opp "noen kroner" til eventuelt dårlige tider.

— Det må alltid være en buffer til uforutsette utgifter på en så stor skole. Noe annet ville vært uforsvarlig, mener rektoren.

Ungdomsskolen har i dag 490 elever fordelt på 17 klasser og et 2013-budsjett på 40,3 millioner.

Hunsfoss skole er den andre skolen i Vennesla med fond. Her er reserven på 250.000 kroner.