KRISTIANSAND: Tiltaltes navn var kjent for politiet før pågripelsen.

— Jeg ble opprørt og redd da jeg fikk brevet, fordi det var flere trusler mot min familie, og at jeg ikke kunne føle meg trygg utenfor huset. Det var et dystert trusselbilde, sa ordfører i Kristiansand, Arvid Grundekjøn, da han vitnet i Kristiansand tingrett torsdag.

Ordføreren fortalte detaljert om hva som skjedde da han fikk brevet.

Kontaktet politiet

— Jeg var opprørt over at slikt kunne forekomme her i Kristiansand. Jeg så jo at dette måtte jeg ta alvorlig. Det var en advarsel mot å kontakte politiet. Jeg ønsket likevel å ta kontakt med politiet utenfor selve politistasjonen. Der og da regnet jeg med at noen fulgte med hva jeg gjorde. Defor tok jeg kontakt med politistasjonssjef Hortemo for å redegjøre for hva innholdet i brevet var. Han fortalte da hvor vi kunne møtes. Jeg kjørte fra min bolig. Tok med tauet og brevet. Kjørte først ut på Silokaia for å se om noen kjørte etter meg. En rød bil kjørte etter, og jeg tok derfor en ekstrarunde for å sikre meg, sa Grundekjøn.

Deretter møtte han politistasjonssjef i Kristiansand, Ole Hortemo, som hadde med seg en etterforsker.

— Jeg ba om råd. Politifolkene ba meg ta dette alvorlig, og ønsket å snakke med kolleger hvordan situasjonen skulle tolkes. Vi skiltes med avtale om å møtes neste dag. Politiet skjerpet sikkerheten rundt meg, sa ordføreren, og fortalte videre:

Fikk utstyr av politiet

— Foreløpig fortalte jeg ikke noe til familien i første omgang. Neste dag ble det et nytt møte hos politiet, hvor temaet var om jeg skulle møte frem eller ikke til det avtalte møtet slik det stod i utpressingsbrevet. Flere alternativer ble drøftet. Onsdag kveld nevnte jeg for min kone at jeg var blitt ”fortalt” at min datter hadde lagt ut upassende bilder, noe som ble avvist av kona. Torsdag morgen ble jeg enig med politiet å gå den korte veien ved å møte utpresserne. På det tidspunkt anbefalte politiet meg å informere min kone. Kona fortalte da min datter om dette. Politiet møtte min datter fredag morgen, fordi innholdet i brevet kunne indikere at det var noen som kjente henne som kunne ha skrevet dette. Navnet på tiltalte var da fremme i diskusjonen før pågripelsen. Politiet forsynte meg med nødvendig utstyr i forkant av møtet. I utstyrspakken inngikk en sender, slik at de kunne fange opp hva som ble sagt. Jeg nedtegnet det som skjedde. Muligens det er avvik mellom det som er på lydbåndet til politiet og mine egne notater.

Åpningsreplikkken til tiltale var: Kjenner du meg og husker du å ha møtt meg? Ja, jeg svarte at er ikke du en venn av min datter?

— Nei, ikke egentlig venn, men bekjent, svarte tiltalte.

— Jeg antydet at han hadde skrevet brev til meg, og det bekreftet han. Jeg sa at jeg husket ham som en hyggelig venn av min datter. Han svarte at han hadde behov for penger. Jeg svarte at dette ikke var lett for meg med kontakt med kriminelle miljø på denne måten. Derfor foreslo jeg at vi skulle gå sammen til politiet, og spurte om det var et miljø i Kristiansand som stod bak, og da sa han Kristiansand og Oslo. Straks etter at jeg hadde foreslått å gå til politiet, kom den første politimannen til oss. Han sa at ”dere behøver ikke å gå til politiet, for her er politiet”.

- Masse rykter

Grundekjøn understreket at han følte for å si noe om konsekvensene av det som har skjedd.

— Min datter har hatt problemer med dette med en masse rykter. Hun har vært ryddig i sin livsstil, og fikk en voldsom motbakke med baksnakking og dritt i starten, slik at vi tok initiativet til en samtale med Fædrelandsvennen for å få avlivet ryktene Det var en forferdelig opplevelse for min datter med den rykteflommen som kom i kjølvannet av saken. Det ble en usikkerhet. Jeg kunne ha utstyrt de med livvakter, men det er ikke slik livet skal være. Alt ble veldig belastende. Vi hadde grunn til å være bekymret knyttet til usikkerheten, ikke minst for våre barn som var på vei inn i nye miljøer i Kristiansand etter flytting fra Oslo. Landstedet vårt ble overvåket. Det ble installert overvåkingskamera. Jeg fikk engasjert vakthold av landstedet. Det var betydelige belastninger for hele familien. Jeg reiser mye, og det var første spørsmål jeg fikk på nasjonale konferanser var hva som skjedde i Kristiansand. Da ble det stilt spørsmål ved kriminalitetsbildet i Kristiansand. Det var derfor mange indirekte negative virkninger, sa Grundekjøn.

Ordførerens datter plukket ut tiltalte

Samme dag som 19-åringen ble pågrepet, hadde ordførerens datter plukket ham ut som fem-seks aktuelle mistenkte.

Da datteren forklarte seg i tingretten torsdag, fortalte hun at hun var i møte med politiet tre dager etter at trusselen var kommet, og samme dag hennes far skulle møte utpresseren.

På bakgrunn av det som stod i trusselbrevet tegnet det seg et bilde av aktulle mistenkte.

— Det som stod i brevet tydet på at brevskriveren kjente oss, og hadde vært på besøk i huset vårt. Siden tiltalte hadde skrevet noe om meg på Facebook tidligere, var han en av de som jeg mente kunne være aktuell som mistenkt, fortalte datteren. Den gang hadde både hun og tiltalte vært sinte på hverandre, fordi hennes fars økonomi var tema på Facebook.

— Jeg var sjokkert over å høre innholdet av brevet. Det har medført store problemer med en voldsom rykteflom og skapt usikkerhet og utrygghet i familien, fortalte datteren.

Hun fortalte at hun har truffet tiltalte syv ganger. Ved to anledninger møttes de alene.

Her er ordfører Arvid Grundekjøn på vei inn i retten torsdag ettermiddag. Foto: Jon Anders Skau