I mars i fjor ble den nå pensjonerte forretningsmann (71) dømt til 120 dagers fengsel for import og salg av vin i strid med alkohol— og tolloven. 30 dager av straffen var betinget. Den ulovlig importerte vinen ble i hovedsak solgt til enkeltpersoner bosatt på Sørlandet. De fleste i Kristiansand. Totalt inneholdt kundelista 200 navn.

Et fåtall av disse har nå endt opp med å få en reaksjon fra politiet.

Politiadvokat Geir Magne Søfteland har nå sendt ut bøter til vinkjøpere. Foto: Tore Andre Baardsen

— Grunnet manglende kapasitet har politiet valgt å utstede forelegg til de 14 største vinkjøperne, sier politiadvokat Geir Magne Søfteland til Fædrelandsvennen.

Inndrar besparelse

De bøtelagte har kjøpt fra 200 flasker opp til nærmere 500 flasker vin over en periode på ett til to år. De er siktet for uaktsomt heleri, og politiet har utstedt forelegg med bøtesats fra 10.000 kroner til 20.000 kroner.

— I tillegg har politiet påstått inndragning av den besparelsen vi mener vinkjøperne har hatt ved å kjøpe ulovlig utenlandskimportert vin i stedet for å kjøpe gjennom lovlige kanaler, sier Søfteland.

Vinen ble solgt for 141 kroner og 250 kroner per flaske. Forretningsmannen har selv opplyst at tilsvarende vin ville ha kostet 200 og 350 kroner på Vinmonopolet.

- Burde ha forstått

I utmålingen av straffen har politiet også tatt noe hensyn til at det er gått lang tid siden de ulovlige vinkjøpene fant sted.

— For de alvorligste overtredelsene kunne det ha vært snakk om en strengere reaksjon hvis dette hadde vært nærere i tid, sier Søfteland.

— Visste kjøperne at de handlet ulovlig vin?

— Når det snakk om uaktsomt heleri, ligger det i det at kundene burde ha forstått at dette var ulovlig. Det er vanlig å foreta undersøkelser før en kjøper slikt, sier Søfteland.

Den eksklusive vinen ble hentet fra en vingård i Italia. Foto: Politiet

Han vil ikke kommentere nærmere hvem de bøtelagte er. Da saken ble kjent uttalte politiet at vinkundene var «fra alle samfunnslag,og det er en delsom tilhører det vi kan kalle byens øvre sjikt».

"Klubben"

Fædrelandsvennen vet at forretningsmannen solgte vin til et større antall venner i Klubselskabet Foreningen. Selskapsklubben holder til i en kjent bygning i Vestre Strandgate og har politikere, advokater, forretningsmenn, journalister, lærere, ingeniører og kommunale topper på den hemmelige medlemslista.

— Vi har registrert hva som har stått i mediene, og synes det er underlig at det blir koblet opp til oss. Har det noe å si at noen er medlem en eller annen plass? Det blir som om man skulle skrevet at noen har gjort noe galt og er medlem i en hunde- eller katteklubb, sier leder av direksjonen i Klubben, Thor Oscar Ugland, til Fædrelandsvennen.

Han sier han ikke kjenner til at noen av medlemmene har kjøpt ulovlig vin fra forretningsmannen. Dagens Næringslivhar tidligere erfart at vel 100 av de 500 medlemmene i "Klubben" var blant kjøperne.

Omsatte vin for 3,5 millioner kroner

Over to år tok 71-åringen inn rundt 25.000 eksklusive flasker vin, som han leverte ut fra sin butikk i Kristiansand.

Det som startet med import av vin til en håndfull venner, utviklet seg til et ulovlig vinutsalg fra den nå pensjonerte mannens butikk i Kristiansand sentrum.

Fra vinteren 2010 til sommeren 2012 tok 71-åringen inn rundt 24.000 eksklusive flasker vin fra vingården Castinelli Martinozzi i Italia. Samlet omsetning var 3,5 millioner kroner. Mannen satt igjen med en inntekt på rundt en halv million kroner, som han ikke skattet av.

Rundt 40 ganger ble vin fraktet til Norge av et transportfirma som tok hånd om fortolling og avgiftsbetaling. Mannen hentet varene og fraktet dem til en container i bakgården til hans butikk. Der plukket kundene opp vinen de hadde bestilt og betalt på forhånd.

Kastet bestillingslistene

Kundene fikk ikke kvittering og listene over bestillingene ble kastet etter at vinen var utlevert.

I 2012 fattet tollerne mistanke til den omfattende fortollingen av vin til privat bruk. De aksjonerte mot mannen og anmeldte ham. Men til tross for at han ble tatt på fersk gjerning, fortsatt han importen til seg selv og andre. Han kjøpte vin fra samme vingård, fraktet den til Hirtshals og lagret den i en garasje.

Ved hjelp av venner og familiemedlemmer på danmarkstur fikk han fraktet rundt 1500 flasker vin til Kristiansand. I samarbeid med danske kolleger, avslørte tollerne også dette høsten 2013.