Han er ikke like gammel som Domkirken, men en institusjon er han blitt, KrFs Harald Sødal. 76-åringen ønsker gjenvalg til bystyret. Blir han valgt vil han ha møtt i bystyret i over 50 år. Foto: Reidar Kollstad

— Da ble jeg sikker på at jeg ønsker å fortsette. Det er så ille. Jeg var ny i bystyret da Tinghuset ble bygd. Ingen reagerte før det sto der. Siden har ingen ønsket det. Noen må tale estetikkens sak i denne byen, sier Harald Sødal.

Sødal møtte i sitt første bystyremøte i 1968, for 46 år siden. Han kom inn som fast representant fra 1971. Siden har han sittet der. I 16 år var han gruppeleder eller varaordfører.

Rett inn fra sisteplass

— Jeg var sliten i 2003, og ville sist på partilisten. Men jeg kom inn likevel. Det er jeg takknemlig for. Tiden etterpå har vært frigjørende. Jeg har sluppet taktikken og ansvaret, og har kunnet snakket om det jeg brenner for. Det er veldig interessant og engasjerende, sier Sødal.

Noen vil kalle ham herlig engasjert, andre vil si at han stadig maser om det samme. Varaordfører Jørgen Kristiansen er takknemlig for at Sødal fortsatt brenner for byen.

— Han har en enorm kunnskap og et stort hjerte for byen. Han er imponerende i sin iver. Og det pleier å gå dårlig når jeg en gang i mellom ikke lytter til ham, sier Kristiansen.

Varaordføreren har gjort noen undersøkelser med KS og ulike statistiske kontorer. Ingen kan si sikkert, men så langt man har funnet ut, er Sødal den lengstsittende kommunestyrepolitiker i Norge. Norgesrekord, altså!

— Sånt bryr ikke meg. Jeg trenger bystyrets talerstol, og jeg mener bystyret trenger at noen sier det jeg sier. Noen må snakke om byens historie, estetikk og kultur, sier Sødal, og smeller til:

- Lobotomi

— Tromsø har ishavskatedralen, Trondheim Nidarosdomen, Bergen har Bryggen og Tønsberg Slottsfjellet. Vi har Kvadraturen. Skal vi ødelegge det? Skal fremtidens signalbygg være Lundes tårn på Tangen? Nei, sier Sødal.

Det er lokalhistorie, byens arkitektur og bevaring av renessanse-byen han brenner for. Men han nekter å gå med på at han ikke ser fremover.

— Jeg satt i byggekomiteen for Kilden. Visst ser jeg fremover. Men vi må ta vare på den unike historien vi har. Akkurat nå er vi utsatt for byplanleggingens lobotomi. Vi ødelegger byen for å få en minimal, positiv effekt.

— Hva tenker du på nå?

— Det er jo en parodi å tro at høyhus i Kvadraturen og fortetting skal løse klimakrisen. Sannheten er at når vi har ødelagt hele byen med den politikken der, finnes det ikke lenger biler som slipper ut CO2. Det er så korttenkt.

Få på 76 år er i bedre fysisk form enn Sødal, som går flere turer på rulleskøyter i uka. Han mener dagens eldre slutter for tidlig.

— Tenk på alle som er eldre enn meg. De skal også ha en stemme i bystyret. Noen eldre må være med i politikken.

Sødal er ikke redd for å stå helt alene i bystyret, og han bryter oftere enn før med eget parti i enkeltsaker. Det er den eldstes privilegium.

— Seier og tap på alle disse årene? Største seier var da vi ble kvitt strykingen på valglister. Største nederlag var at ikke KrF vant fram med å legge E 18 utenom byen i 1991, sier Sødal.

I 2019 vil han ha møtt i bystyret i over femti år.

Imponert og fornøyd partileder

KrF-leder Knut Arild Hareide er imponert over Harald Sødal og hans engasjement.

Hareide synes det var en god nyhet at Sødal vil fortsette.

— Jeg vet ikke om noen som med samme stolthet og glød benytter enhver anledning til å løfte fram Kristiansand og Sørlandet. KrF trenger de unge og friske, men vi trenger sannelig også de eldre og glødende. Sødal er en kulturpersonlighet, som med sitt fargerike humør og gode replikk alltid skaper noe, sier Hareide.

Da Hareide ble partileder, ringte Sødal.

— Han sa: Snakk om egen politikk, ikke rakk ned på de andre. Det forsøker jeg å leve etter. Sødals engasjement er en stor inspirasjon for oss andre. Blir han gjenvalgt, vil han helt sikkert gjøre en forskjell, sier Hareide.

Professor Dag Ingvar Jacobsen ved UiA kaller Harald Sødal unik.

— Hvert valg er det en turnover på mellom femti og seksti prosent. Mange sitter bare én periode. Samtidig ser vi at de som har makt og posisjon ofte blir sittende lenge, både tre, fire perioder. Sødal blir likevel helt spesiell, sier Jacobsen.

— Er det positivt eller negativt med så lang politisk karriere

— Det blir øyet som ser. Sødals tilfelle synes jeg er positivt. Han har glød og han tilfører politikken erfaring og kontinuitet, sier Jacobsen.