Det ble storm i Sjømannskirken da Audun Myhre 25. mars brått måtte slutte som generalsekretær. Etter måneder med hemmelighold om hva som førte til avgangen, ble det 14. juni valgt et helt nytt styre som har lovet å fortelle generalforsamlingen 28. — 29. august hva som egentlig skjedde da Myhre mistet jobben sin. Kommende mandag skal styret jobbe videre med sin redegjørelse.

— Jeg vil ikke nå kommentere framdriften i dette arbeidet, sier Kjell Nordstokke, ny styreleder i Sjømannskirken. Dermed holder han fortsatt kortene tett til brystet i møte med media, men tonen mellom han og Audun Myhre er åpenbart en annen enn mellom Myhre og styret som gikk.

— Jeg kjenner meg trygg på at Kjell og resten av styret leverer slik at de som er engasjert i denne saken - og de som er glad i Sjømannskirken - vil slå seg til ro med den orienteringen som blir gitt i generalforsamlingen, sier Audun Myhre.

— Hvorfor er du trygg på det?

— Dette er et kompetent styre. Jeg oppfatter at de jobber godt. Styret og jeg har en god dialog.

Konsulentrapport

Da konsulentfirmaet Headvisor i mars leverte en rapport om samhandling og ledelse i Sjømannskirken, gikk det kun et par dager før Audun Myhre forlot skuta, og han og det gamle styret ble enige om ikke å fortelle om bakgrunnen for den hurtige avgangen. Senere har Myhre ønsket større åpenhet, men styret som kastet ham, nektet å løse opp avtalen om konfidensialitet. Myhre selv fikk aldri lese konsulentrapporten som veltet ham, men fikk den muntlig referert av daværende styreleder Einar Askvig.

— Har du fått rapporten nå?- Jeg har fått lese den nå, ja.

— Hva overrasket deg mest?

— Jeg fant ikke noe overraskende i rapporten. Så vil du sikkert spørre om innholdet i både rapporten og om min dialog med styret. Men for å sikre at jeg ikke forkludrer den gode prosessen som er i gang nå, ber jeg om forståelse for at jeg ikke ønsker å kommentere mer i dag.

Uten arbeid

Audun Myhre forteller at han ikke har gjort noe for å finne ny jobb.

— Det starter jeg med når dette kapittelet er avsluttet, sier han.

— Snakker du og det nye styret om mulighetene for at du kan komme tilbake?

— Nei, men når dette styret kommer dit at de skal rekruttere ny generalsekretær, er jeg sikker på at de vil gjennomføre en god prosess, sier Myhre, og svarer ikke på om han har lyst på jobben.

Ansatte ved hovedkontoret og styret i fagforeningen Negotia, der Sjømannskirkens ikke-prester er organisert, har imidlertid bedt det nye styret «vurdere muligheten for å gjeninnsette Audun Myhre».

— Hvordan vil det nye styret svare på brevet fra Negotia?

— Nå gjennomgår vi alt som skjedde ved Myhres avgang, slik generalforsamlingen har bedt oss om. Rekrutteringen av ny generalsekretær kommer først etter det, sier styreleder Kjell Nordstokke, som bekrefter at dialogen mellom han og Audun Myhre er «svært god».

Vil ikke ha Myhre tilbake

Kjersti Helland taler fagforeningen Negotia midt imot.

— Det er umulig. Definitivt. Dette går det ikke an å reparere. Audun Myhre kan ikke klare å bygge opp den tilliten som er nødvendig, og vi trenger en samlende leder, sier Kjersti Helland, når vi ber om en kommentar til fagforeningen Negotias ønske om å få Audun Myhre tilbake.

Kjersti Helland mener det er umulig for Audun Myhre å komme tilbake som generalsekretær. Foto: Øyvind Sæthre

Hun er beredskapsrådgiver i Sjømannskirken og én av åtte representanter for de ansatte i generalforsamlingen. Helland mener Audun Myhre ikke viste tilstrekkelig forståelse for mangfoldet av yrkesgrupper og geografi, at det ble «skapt en splittelse» og at styret som fikk ham fjernet, gjorde rett. Hun understreker at hun snakker på egne vegne, og at hun har tillit til det nye styret.Verken Audun Myhre, styreleder Kjell Nordstokke eller Negotia-leder, Håvard Osland, vil kommentere Hellands utsagn.