Her har det gått med mange timer. Tore Mikalsen med et av steingjerdene han har restaurert. Foto: fylkesmannen i Vest-Agder

— Veldig moro, men beitedyrene gjør den største jobben. Dessuten har vi naboer som også er opptatt av å bevare kulturlandskapet. Det handler om et aktivt landbruksmiljø og samarbeid. Uten et levende landbruk i bunnen, vil mye av Norge og Lista gro igjen, sier Tore Mikalsen, som ønsker å dele prisen med hele Jølle-bygda.

Mikalsen er en av få bønder som fremdeles svir lyngheiene.

— Det er den morsomste delen av landskapsbevaring. Noen grunneiere på Rudjord er også ivrige. Vi trigger hverandre om våren, sier han.

Ekteparet Mikalsen driver gårdsbruk i det nasjonalt viktige kulturlandskapet på Jølle på Lista. De har 150 vinterfora sau og 45 ammekyr, og forvalter 2000 dekar, inkludert deler av den fredede Penne-gården. I tillegg til å holde utmark og innmark i hevd, har Tore Mikalsen restaurert flere hundre meter gamle steingjerder.

— Prisen er en inspirasjon. Det offentlige gir en del støtte til kulturlandskap. Flere grunneiere bør se mulighetene i å bevare kulturlandskapet. Men første bud er jo at det er lønnsomhet i å ha dyr, sier Mikalsen.

Ekteparet ble hedret under en større festlighet på Vestheim på Lista onsdag kveld. Prisen tildeles av Fylkesmannen, og består at et kunstverk og 15.000 kroner.