Etter flere utsettelser er datoen endelig satt for detdigitale nødnettet Tetra. Den 22. oktober klokka 12 vil helse, brann og politita i bruk systemet. Og dette blir ifølge Agder politidistrikt en milepæl.

— Agderblir den første regionen hvor alle tre nødetatene tar i bruk det nye nødnettetsamtidig, sier politidistriktets prosjektleder for innføringen av nytt Nødnetti Agder, Jonathan Buckner, i en pressemelding.

Storfornøyd

Leder av operasjonsentralen i Agder politidistrikt,stabssjef Bård Austad, er storfornøyd med hva Tetra kan tilby brukerne.

— Fordelen med Tetra er høyereoppetid, bedre kvalitet på sambandet, bedre dekning og at alle prater på sammekanal, ifølge stabssjef Austad.De tekniske løsningene blir også bedre, såoperasjonssentralen blant annet ser hvor mannskapene er til enhver tid viakartsystemene til politiet.

Overlapper

— Det er et etterlengtetsambandssystem som da tas i bruk, som blant annet vil innebære andre og bedremuligheter for samvirke og kommunikasjon mellom nødetatene, mener Buckner.

Det eksisterende analoge sambandet blir opprettholdt i enovergangsperiode, blant annet for å kunne kommunisere med nabodistrikter somikke har tatt i bruk nødnett.— Jeg har bare registrert positiveerfaringer fra distriktene som har tatt i bruk nødnettet. For Agder er dettenoe etaten har sett fram til lenge, hevder Buckner.

Innfrir behov

Tiden fram til 22. oktober vil bli brukt til testing ogdekningsprøver, opplæring av mannskaper og montering av utstyr.

— Det aller viktigste er at nødnettetlangt på vei synes å innfri et etterlengtet behov for bedre politisamband. Vihar i mange år slitt med dårlig samband, sier politimester i Agderpolitidistrikt, Kirsten Lindeberg.- Nå har vi en klar forventning om atdet nye nødnettet ikke bare skal gjøre oss i bedre stand til å kommunisereinternt, men også eksternt med alle våre beredskapspartnere, legger hun til.

Ikke sikkert?

Ifølge Direktoratet for nødkommunikasjon, Dinkom, blir detutplassert ca. 160 master som gir dekning i Agder-fylkene. Dinkom kan ikkegarantere at utstyret er avlyttingssikkert.

— Man kan aldri garantere 100 %sikkerhet for noe som helst, sier kommunikasjonsrådgiver Morten Ellingsen iDinkom, til Fædrelandsvennen.

Nødnett har strengekrav til dekning og oppetid, og har døgnkontinuerlig overvåkning. Det er byggetinn flere sikkerhetsmekanismer i nettet.

Kan fjernstyres

Ellingsen sier at dersom et håndsett kommer på avveie,finnes det flere måter å gjøre radioen ubrukelig.

— Vi kan kjøre en «stun», slik athåndsettet «går i svart» og blir helt ubrukelig for en bruker. Dette er enreversibel funksjon, forklarer han.

— Dersom vi ønsker å gjøre terminalenhelt død, kjøres en «kill»-funksjon. Da er terminalen fortsatt helt ubrukeligfor en bruker. Dette er ikke en reversibel funksjon, legger han til.

Alle terminaler må i tillegg godkjennes jevnlig for tilgangtil nødnettet.