— Vi fikk en forespørsel om bruken av e-sigaretter og hvordan vi skulle forholde oss til dem. Saken ble tatt opp i Arbeidsmiljøutvalget, hvor et forbud ble vedtatt, sier hovedverneombud ved UiA, Inger Johanne Johnsen.

Bestemmer selv

E-sigaretter rammes ikke av den såkalte røykeloven, og defineres ikke som en tobakksvare. På grunn av dette er det eierne av et lokale som selv bestemmer reglene som skal gjelde.

— Det er veldig vanskelig å skille mellom e-sigaretter som inneholder nikotin og de som er uten. Vi kan jo ikke gå rundt og sjekke hva de forskjellige inneholder, derfor har vi et generelt forbud. Siden det er en aktuell sak nå for tiden vil vi være i forkant, slik at alle vet om hvilke regler som gjelder hos oss, sier Johnsen.

Føre var

Nikotinholdige elektroniske sigaretter er forbudt å omsette, produsere og innføre til Norge for kommersielt salg, fordi de anses som et nytt nikotinprodukt. Men de kan importeres av privatpersoner til eget bruk. Helsedirektoratet skriver følgende på sine nettsider:

«Som helsemyndighet må Helsedirektoratet ta «føre var»-prinsippet med i betraktning når et nytt potensielt helseskadelig produkt skal vurderes. Følgelig ble produktet forbudt med hjemmel i forskrift om forbud mot nye tobakks- og nikotinprodukter».