Hvor mange mennesker er det mulig å trykke sammen innenfor middelaldermurene i Visby?

Socialdemokraternas Mona Sahlin lot seg grille om forhold for barn og ungdom i den såkalte barnedomstolen, et møte ledet av 11-åringer. Hun overlevde seansen. Foto: Ingeborg Eliassen

Det er en problemstilling 46 år etter at en ferierende statsminister Olof Palme stilte seg opp på et lasteplan og holdt tale ved byparken Almedalen. Siden vokste den og ble et arrangement i regi av alle partiene i Riksdagen, det svenske stortinget.Kan Almedalsveckan overhodet bli større? spurte folk seg også i valgåret 2006. Visby trange innerstad hadde vært en boblende gryte av debatt, fordelt på 463 ulike arrangementer.

Svaret var ja. I år klamret folk seg til hver sin Almedalsguide, trykksaken på 413 sider tettpakket med informasjon som gjorde at det overhodet var mulig å orientere seg mellom 3.308 forskjellige arrangementer, over tusen flere enn i fjor. Det fins politikk i alt, og de fleste livs— og samfunnsområder hadde sin plass i møtekalenderen: «Alle barns rett til briller». «Er bankene altfor lønnsomme?» «Slipp medarbeideren fri - om det fleksible arbeidslivets trusler og muligheter.» «Akademikerjobb - bare for innfødte svensker?» «Bredbånd - et nytt klassespørsmål?».

Fullt på Gotland

Torgmøte med Gudrun Schyman, frontfigur i det feministiske partiet FI, som tar sikte på å komme inn i Riksdagen ved høstens valg. Foto: Ingeborg Eliassen

Når uka dras i gang, fins det knapt en hotellseng å oppdrive på hele ferieøya Gotland. Campingplassene er fulle. Mange gotlendinger benytter anledningen til å tjene inntil 60.000 kroner på å leie ut huset til et parti eller en annen slags organisasjon mens de selv foretrekker til «stugan» ved sjøen. Men da statsminister Fredrik Reinfeldt i fjor ble avkrevd 6.370 kroner natten for å sove på Petter Stordalens Clarion Wisby Hotel, valgte han i stedet å ta privatflyet tilbake til Stockholm om kvelden. — Vi syntes det ble veldig dyrt, sa Moderaternas pressesjef.Inne i gamlebyens bakkete idyll snor man seg mellom politiske selgere. De står tett som i en arabisk basar og pusher brosjyrer om Gaza-konvoier og snus, om fortreffeligheten med kommersiell eldreomsorg og problemet med svenske våpeneksport, om kriminalomsorg i frihet og om kurdiske menneskerettigheter.

Makteliten på plass

Når kaffetørsten slår inn, kan man belage seg på en halv time i kø.

Men mens man står der, kan oppleste deltakere drive politiker- og kjendisspotting: Almedalsveckan er for lengst et ”must” for de som teller i svensk politikk og næringsliv. I år var rundt halvparten av de 400 personene som tilhører gruppen ”den sentrale statsledelsen” innom Visby i løpet av Almedalsveckan, ifølge Säkerhetspolisen, som selv var synlig og usynlig til stede. Hvert parti i Riksdagen har sin kveld der partilederen taler. For hver av dem er talen bare slutten på et 10-timers maraton av live-intervjuer i tv- og radiostudio som er satt opp som scener ved parken.

Jonas Sidenå, administrerende direktør i St1/Shell, slo i stykker en bil for å trekke oppmerksomhet til biodrivstoff. Foto: Janerik Henriksson

Så er det de over 30.000 andre tilstedeværende — organisasjonsfolk, næringslivsledere og lobbyister, som bygger nettverk i mengdene av turister, politikknerder og lokalbefolkning.Til å dekke det hele var 866 journalister på plass i Visby i år. Flere observatører har advart mot den omfattende en mellom reportere, politikere og pr-folk. - Journalister danser og skåler med makthavere de er satt til å granske. Miljøet er veldig klamt, mener Terje Carlsson, leder i foreningen for gravejournalister.

Men langt fra alle reportere bruker tiden på å drikke rosévin med lobbyister og politiske rådgivere. Mange går nærmest i døgndrift, og enkelte kollapset i år i et pressesenter med altfor smalt bredbånd og altfor lite luft.

På tross av størrelsen og den journalistiske satsingen er dagens Almedalsvecka ikke noen virkelig demokratisk møteplass, mener Daniel Mathisen på nettstedet Dagens Arena. Skal den bli det, må mange flere stemmer høres. ”De aller fleste reiser nemlig ikke til Almedalen”, påpeker han. ”Det som kunne ha vært en fest for demokratiet har ofte reprodusert maktens hvite rom. Det er synd. Det som blir sagt innenfor murene, må også speile samfunnet utenfor”.

Arendal for alle våkne

Fullt så trangt som i indre Visby er det fortsatt ikke på veckans norske avlegger, Arendalsuka, som i år starter 11. august.

Arendalsuka_.jpg Foto: Torstein Øen

Men i sitt tredje år blir også Arendalsuka større enn i fjor, ifølge Stein Gauslaa, tidligere sjefredaktør i Agderposten, en av initiativtakerne og medlem i programkomiteen. Rundt 110 organisasjoner og foreninger har bestilt stand i sentrum, og Gauslaa regner med at det blir omtrent like mange arrangementer som i fjor; i overkant av 200. Alle som disponerer en møteplass i bykjernen, er oppfordret til å ta den i bruk. Det blir møter på pub’er, i restauranter, i bakgårder, på biblioteket og i byrom av alle slag.— Hvilket behov er det egentlig for Arendalsuka - og for hvem?

— Vi mener det er et behov for et uformelt møtested der man kan diskutere politikk og kultur på en mer uformell måte enn ellers, der arenaen er ganske liten og der man kan flyte fra det ene arrangementet til det andre, sier Stein Gauslaa. Målgruppen er ”et våkent og interessert publikum”. - Her er det noe for folk flest, enten de er på jobb eller i halvveis feriemodus, mener han.

Partilederne kommer og skal debattere. Debatten blir overført i NRK. TV 2 vil overføre andre møter. For øvrig vil arrangørene gjøre årets Arendalsuke til en evaluering av den blå-blå regjeringens første 10 måneder ved makten. Møtene, som alle er gratis og åpne, spenner fra helse, skole og arbeidsliv til landbruk, utenrikspolitikk og samferdsel.

Demokratifestival fra First House

Arendalsuka er partipolitisk uavhengig, og har som mål å styrke troen på politikk. Men alt det første året fikk arrangementet en ripe i den demokratiske lakken. Da meldte Klassekampen at initiativet til Almedalsveckans norske ekko var tatt av Per Høiby, sørlending og administrerende direktør i rådgivningsselskapet First House, og at arendalitten og First House-styreleder Leif Monsen satt i programkomiteen.

— Dette er en ny omdreining i kommersialiseringen av det norske ordskiftet og et opplagt forfall i demokratiet vårt, mente Senterpartiets Per Olaf Lundteigen.

— Det er sørgelig at det er så lite vitalitet i de norske partiene at de må sette bort slike arrangementer til PR-bransjen. Vi får en utvikling der selskaper med hemmelige kundelister blir bakspillerne i den offentlige debatten, sa stortingsveteranen til Klassekampen.

Gir det gjerne fra seg

Det er ikke First House som er representert i programkomiteen, men Leif Monsen som person bosatt i Arendal, sier Stein Gauslaa. Han er nummer to i komiteen, og tredjemann er fylkesmann Øystein Djupedal, tidligere SV-representant på Stortinget. - Vi var utålmodige etter å komme i gang, og det er grunnen til at vi utgjør programkomiteen. Vi jobber gratis for dette, sier Gauslaa.

Formelt er det dessuten et råd under ledelse av Arendals ordfører som står bak Arendalsuka, påpeker han. I rådet sitter også ordføreren i Kristiansand, fylkesrådmennene i begge Agder-fylkene, viserektor ved Universitetet i Agder, samt NHO og LO. - Så dette er godt forankret lokalpolitisk, mener Gauslaa.

Han ser imidlertid at forbindelsen til First House hefter ved Arendalsuka. - Jeg er ikke dummere enn at jeg følger med i debatten. Men vi var en liten gruppe mennesker som brenner for byen og ønsket å få dette opp og stå. Det har vi gjort, men det er ikke vår ambisjon å lede uka videre, sier Stein Gauslaa.

Etter at eks-redaktøren snakket med Aftenbladet om dette, ble First House-forbindelsen igjen en het sak: Fylkesmann Øystein Djupedal hadde fjernet konsulentselskapets logo fra årets program og fra Arendalsukas hjemmeside for å få slutt på forestillingen om at First House er en viktig aktør i uka. «First House har ingen rolle i vårt arrangement. De bidrar ikke på noen som helst måte. First House er et kommunikasjonsbyrå som har en forretningsidé. Arendalsuka er en demokratisk festival, og det er derfor viktig at ingen tror at det eksisterer en forbindelse», sa Djupedal til Fædrelandsvennen. Beslutningen falt First House-direktør Per Høiby tungt for brystet. Logoen var en kompensasjon for Per Monsens store dugnadsinnsats for Arendalsuka, og avgjørelsen om å fjerne den, ble tatt som et solospill, mener han ifølge Fædrelandsvennen.

Almedalsveckans hovedarrangør er alle partiene i Riksdagen. Deres seminarer, pressekonferanser og taler er grunnmuren i uken, selv om et utall andre arrangører gjør veckan til noe mye mer enn partipolitikk. Gauslaa ser gjerne en tilsvarende utvikling for sitt sørlandske hjertebarn.

— Min ambisjon er at Arendalsuka skal tenne partiene, så de engasjerer seg sterkere og etter hvert overtar det hele, sier avisveteranen.